Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
16.6.2008 13.47
Intialaisen puun hedelmällä pyykkäät ekologisesti. Sen tehoa vasta tutkitaan.
Pyykinpesu pesupähkinöillä on nouseva ekotrendi. Intiassa ja Nepalissa luonnonvaraisena kasvavan Sapindus-sukuisen puun hedelmiä on siellä käytetty perinteisesti paitsi tekstiilien puhdistukseen myös peseytymiseen.
Hedelmät eivät itse asiassa ole pähkinöitä vaan luumarjoja. Niiden kuorista irtoaa lämpimään, yli 30-asteiseen veteen sapoiinia, jolla on puhdistava vaikutus.
Pesupähkinä on monella tavalla ekologinen tuote. Koska se kasvaa villinä, sen viljely ei kuormita ympäristöä. Se on myös valmis tuote, jota ei tarvitse jalostaa.
Pesupähkinöihin ei lisätä hajusteita tai muita lisäaineita, pesuvedet eivät kuormita vesistöjä eikä pyykkiin jää haitallisia kemikaaleja tai allergisoivia tuoksuja. Käytön jälkeen kuoret voi kompostoida.
Ainoa miinus onkin, että pähkinä tuodaan Suomeen toiselta puolelta maapalloa.
Kuinka hyvin tuote sitten pesee?
”Kovasti pähkinöistä puhutaan, mutta tutkimustietoa ei tunnu olevan”, pahoittelee Marja Aulanko, kodin teknologian yliopistonlehtori Helsingin yliopistosta.
Vuosi sitten pähkinöiden pesutehoa testattiin harjoitustyössä kangastilkuilla, joissa oli erilaista pinttynyttä likaa: ruohotahroja, liejua, vauvanruokaa ja suklaajälkiruokaa.
Aulangon mukaan pesupähkinätulos oli hieman parempi kuin pelkällä vedellä saatu, mutta huomattavasti huonompi kuin tavanomaisilla pyykinpesuaineilla. Aineisto oli kuitenkin sen verran pieni, ettei johtopäätöksiä kannata sen perusteella tehdä.
”Nyt on alkamassa laajempi tutkimus. Tilkutkin on jo hankittu”, Aulanko sanoo.
Tweet