Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
16.6.2016 11.42
Köyhyys maistuu makaronien keitinvedelle ja tuntuu märille kengille, kun bussilippuun ei ole rahaa.
Suomalainen köyhyys -kirjan kiinnostavinta antia ovat köyhien ihmisten omat kuvaukset tilanteistaan. Elämä on odottelua: terveysasemalla, Kelassa, te-toimistossa, sosiaalitoimistossa. Lausuntojen ja kuukausittaisen toimeentulotukipäätöksen odottelua, sitten sen maksatuksen odottamista.
Yhteiskunnan armopaloilla elävä ei usko, että hän voi vaikuttaa oman elämänsä kulkuun. Vielä vähemmän köyhä uskoo, että hänen on mahdollista vaikuttaa ympäristöönsä saati yhteiskuntaan laajemmin.
Kirjan toisen kirjoittajan, Esa Suomisen, demaritausta kuuluu. Kirja painottaa sosiaalipolitiikan tärkeää roolia. Vaikka valtio nyt säästää, osan etuuksista, kuten lapsilisän, on hyvä tulla kaikille, myös hyvin toimeentuleville.
Vain heikko-osaisille kohdennettu sosiaalipolitiikka leimaa avunsaajia ja kasvattaa kuilua omillaan toimeentulevien ja tukia saavien välillä. Tulonsiirroista on helpompi karsia, jos sen etu ei näy keskiluokalle.
Suomalainen köyhyys on tarpeellinen kirja siitä, miltä köyhyys vuonna 2016 Suomessa näyttää ja mitä vaikutuksia sillä on koko yhteiskuntaan.
Anna-Maria Isola ja Esa Suominen: Suomalainen köyhyys
Into 2016.