Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
4.11.2011 10.52
Oma sarjakuva-albumi tuo piirtäjälle arvostusta nettiaikanakin.
Sarjakuvia on julkaistu internetissä jo 1990-luvulta lähtien, mutta vasta viime vuosina sarjisblogit ovat todella alkaneet kilpailla sarjakuva-albumien kanssa.
Sähköisen julkaisemisen on arveltu syrjäyttävän perinteiset formaatit myös sarjakuvan alueella, mutta näin ei kuitenkaan ole käynyt. Moni sarjakuvablogi ja nettisarjakuva on sen sijaan päätynyt albumiksi.
Monissa sarjisblogeissa piirtäjät ottavat aiheensa omasta elämästään, mutta blogimuodossa julkaistaan kuitenkin myös perinteisiä huumoristrippejä.
Graafikko Ninni Aallon esikoisalbumi Sähköjänis perustuu hänen vuodesta 2008 asti pitämäänsä samannimiseen sarjakuvablogiin. Sarjakuvapiirtäjänä Aalto on konkari: hänen sarjakuviaan on julkaistu jo 1990-luvulla, muun muassa Liberossa.
”Blogia tekee rennommin ja sensuroimattomammin. Jos olisin alusta asti ajatellut, että blogistani tulee lopulta albumi, en olisi varmaan saanut mitään tehtyä.” Sähköjänis-albumissa on noin kolmasosa netissä aiemmin julkaisematonta materiaalia, ja lisäksi Aalto on piirtänyt osan sarjakuvista uusiksi.
”Blogiin perustuvalla sarjakuva-albumilla on ikään kuin lukijat valmiina: sitä on helppo mainostaa blogissa. Sähköjäniksen lukijat motivoivat minua myös tekijänä. Tunsin, että blogia kannatti jatkaa ja kehittää.”
Sarjakuvablogeja ja nettisarjakuvia on nykyään pelkästään Suomessa satoja. Oma albumi nostaa netissä julkaistun sarjakuvan statusta.
”Hassua kyllä, painotuote antaa edelleen uskottavuutta. Albumista kirjoitetaan arvosteluja, toisin kuin blogeista. Albumi toimii myös työnäytteenä paremmin kuin sarjisblogi”, Aalto kertoo.
Vihreä Lanka arvioi neljä nettisarjakuvaa, joista kolme on ilmestynyt myös albumeina ja yksi pienkustanteena. Katso taulukko jutun vasemmalla puolella.
Tweet