Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kurpitsalaksa

Iiro Törmä

Kurpitsalaksaa
Iiro Törmä

20.10.2017 10.29

Lasse Leipola

Syksyn näyttävin kasvis taipuu vaikka mihin, esimerkiksi malesialaistyyliseen nuudelikeittoon.

Kurpitsa kuuluu syksyyn siinä missä märästä asfaltista heijastuvat autonvalot tai vihreyden vääjäämätön katoaminen katukuvasta. Mutta samalla kun elämä ulkona kuihtuu, alkaa keittiössä kukoistus. Laskevan auringon värinen kurpitsa on tällaisessa tilanteessa hyvä elämän keskipiste.

Vihreän Langan resepti on mukailtu Hanna Hurtan tuoreesta Kasvis-kirjasta. Ohjeen mukainen laksakeitto on lempeän maukas. Jos haluat mausteisempaa keittoa, laita limeä ja chiliä ainakin kaksinkertainen määrä.

  • 200 g riisinuudelia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • punainen chilipalko
  • noin 2 cm inkivääriä
  • 2 kevätsipulia tai 10 cm purjoa
  • 1 rkl seesamiöljyä
  • 8 dl kasvislientä
  • 500 g myskikurpitsaa
  • 1 rkl kalakastiketta
  • 2 rkl soijakastiketta
  • yhden limetin mehu
  • 400 g kookosmaitoa
  • muutama lehtikaalin lehti
  • korianteria
  • minttua
  1. Hienonna valkosipulinkynnet, puolikas chili, inkivääri sekä purjo tai sipuli. Kuullota hetki öljyssä.
  2. Kaada sekaan kasvisliemi ja anna kuumentua kiehuvaksi. Leikkaa kurpitsa sillä aikaa suuhun sopiviksi paloiksi. Lisää kiehuvaan liemeen ja keitä vartti. Tässä välissä voit tehdä krutongit.
  3. Kun kurpitsat ovat sopivan pehmeitä, lisää kalakastike, soijakastike, limemehu ja kookosmaito. Anna kuumentua ja lisää revityt lehtikaalit ja nuudelit.
  4. Koristele tofukrutongeilla sekä tuoreella korianterilla, mintulla ja chilillä.

Tofukrutongit

  • 300 g tofua
  • 2 rkl öljyä
  • suolaa
  • savupaprikajauhetta
  1. Leikkaa tofu kuutioiksi ja laita 15–30 minuutiksi painon alle, jotta enin neste valuu ulos.
  2. Kuumenna öljy pannulla ja paista krutongit hyvin rapeiksi.
  3. Mausta suolalla ja paprikalla.

Vegaaninen kalakastike

Aidon kalakastikkeen omintakeista makua on mahdotonta jäljitellä, mutta Kasvis-kirjan ohjeella syntyy melko hyvä korvike.

Resepti on helppo: Sekoita puoli desiä vettä ja kaksi ruokalusikallista kookossokeria. Sekoita kunnes sokeri on liuennut. Lisää joukkoon puoli desiä ananasmehua ja kaksi ruokalusikallista soijakastiketta. Säilyy jääkaapissa muutaman päivän.




Viite