Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vihreät

Sairauslomalla olevien työt jaetaan ryhmän kesken, sanoo vihreän eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Olli-Poika Parviainen. Ryhmästä puuttuu nyt kaksi edustajaa.  Vihreät

Sairauslomalla olevien työt jaetaan ryhmän kesken, sanoo vihreän eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Olli-Poika Parviainen. Ryhmästä puuttuu nyt kaksi edustajaa. 

”Tällaista tulee elämässä vastaan, työt on vaan hoidettava” – Kansanedustaja ei saa sijaista

14.9.2018 13.23

Jenni Leukumaavaara

Vihreiden eduskuntaryhmässä on nyt kahden edustajan vajaus, kun puolueen puheenjohtaja Touko Aalto ja pitkäaikainen kansanedustaja Jyrki Kasvi ovat sairauslomilla määrittelemättömän ajan. Aalto ilmoitti torstaina uupumuksestaan, Jyrki Kasvi on sairauslomalla uusiutuneen syövän vuoksi.

Viidentoista edustajan ryhmässä kahden edustajan poissaolo tuntuu enemmän kuin isommissa ryhmissä, joissa esimerkiksi valiokuntiin riittää varaedustajia.

Eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Olli-Poika Parviainen sanoo, että sairauslomalla olevien edustajien valiokuntapaikoista ei ole vielä tehty päätöksiä. Aalto on suuren valiokunnan jäsen, Kasvi liikenne- ja viestintävaliokunnassa sekä Ylen hallintoneuvostossa.

Puheenjohtajan jo sovitut tapahtumat ryhmä jakaa keskenään. 

Syksyllä käydään läpi esimerkiksi tiedustelulakeja, joissa Jyrki Kasvi on asiantuntija. Vihreillä on ryhmän sisällä tiedustelulakitiimi, jonka Parviainen on nyt ottanut vedettäväkseen.

”Työt on tehtävä, ne vaan täytyy hoitaa. Tällaisia asioita tulee vastaan elämässä ja työelämässä. Ne vaan sitten hoidetaan yhdessä”, Parviainen kommentoi tilannetta.

Vihreät kierrättivät tehtäviä myös Jani Toivolan uupumuksesta johtuvan sairausloman aikana.


Pitkätkään sairauslomat tai esimerkiksi perhevapaat eivät oikeuta sijaisuuteen.

Eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio sanoo, että varakansanedustaja nousee eduskuntaan vain siinä tapauksessa, että varsinainen kansanedustaja luopuu tehtävästään.

”Edustajia valitaan 200 neljäksi vuodeksi. Siinä ei ole oikeastaan minkäänlaista varamiesjärjestelmää tai ratkaisua tälle asialle. Jos edustaja on sairauslomalla tai perhevapaalla, hän on poissa perustellusta syystä, mutta jatkaa edelleen kansanedustajana”, Rauhio sanoo.

Kansanedustaja saa tulla äänestämään eduskuntaan, vaikka muutoin olisi sivussa tehtävistä.

”Se on perustuslain jykevintä pohjaa, että edustajaksi valittua henkilöä ei saa estää tulemasta valtiopäiville. Hän itse harkitsee sen aina”, Rauhio kertoo.

Kolikon toisena puolena on, että edustajan tehtävät seuraavat osin myös sairauslomille.

Hallintojohtajan mukaan etenkin tiukoissa äänestystilanteissa kansanedustajat tulevat usein paikalle elämäntilanteestaan riippumatta.


Poliittisissa puheenvuoroissa on silloin tällöin nostettu esiin mahdollisuus ottaa esimerkiksi ministeriksi nousevan kansanedustajan tilalle uusi kansanedustaja. Suomessa ministerit jatkavat myös kansanedustajina.

Hallintojohtaja Rauhion mukaan kansanedustajien sijaisuudet vaatisivat valtiosääntöoikeudellisiä muutoksia.

”En muista, että tällaisia pohdintoja olisi perustuslain uudistamiskeskusteluissa ainakaan kovin pitkälle viety.”

Edustajuus ja palkkionmaksu voisi loppua siinä tapauksessa, että edustaja olisi syytä ilmoittamatta pitkän ajan, käytännössä kuukausia, pois eduskuntatyöstä.

”Tällaista ei ainakaan viime vuosikymmeninä ole koskaan tapahtunut. Kansanedustajat eivät yleensäkään juuri koskaan ota sairauslomaa omalla ilmoituksella vaan hakevat lääkärintodistuksen.”

Vihreät  politiikka  terveys  uupumus  eduskunta  eduskuntaryhmä 




Viite