Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Iiro Törmä
Vihreiden vaihtoehtobudjettia esittelivät Emma Kari, Krista Mikkonen ja Ozan Yanar.
23.10.2018 17.29
Hallitukset ovat viime vuosina leikanneet koulutuksesta kovalla kädellä. Vihreät haluaa tähän muutoksen. Suomi tarvitsee vihreiden mielestä miljardiluokan satsaukset, jotta koulutus olisi taas maailman parasta.
”Ne pisa-tulokset, joista olemme olleet tosi ylpeitä, ovat lähteneet laskuun. Alueelliset erot ovat kasvaneet”, vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen sanoo.
Vihreät esitteli vaihtoehtobudjettinsa tiistaina.
Siinä vihreät esittää yli 770 miljoonan euron koulutusrahoitusta ensi vuodelle. Vaihtoehtobudjetin toimet ovat ensiaskeleita, joita puolue jatkaisi tulevina vuosina.
Raha jakautuisi kaikille koulutusasteille. Merkittävimmät summat vihreät ohjaisi ammatillisen koulutuksen aloituspaikkojen ja lähiopetuksen lisäämiseen (160 miljoonaa euroa) sekä yliopistojen laadukkaaseen opetukseen ja tutkimukseen (180 mijoonaa euroa).
Vihreät haluaa, että kaikki nuoret käyvät vähintään toisen asteen koulutuksen. Vailla tutkintoa oleville alle 30-vuotiaille puolue ehdottaa nuorten aikuisten osaamisohjelmaa.
”Pelkällä peruskoululla ei pärjää työmarkkinoilla, ja kouluttamattomuus lisää myös syrjäytymisriskiä”, koulutuspakettia esitellyt valtiovarainvaliokunnan jäsen Ozan Yanar sanoo.
Yanar huomauttaa, että koulutus ja osaamisen kehittäminen on tärkeää myös taloudelle.
”Jos emme panosta osaamiseen, emme pärjää kansainvälisessä kilpailussa.”
Yliopistojen vakaampi rahoitus rauhoittaisi myös aivovuotoa. Moni suomalainen tutkija on lähtenyt ulkomaille, koska Suomessa rahoitus on tiukkaa ja poukkoilevaa ja yliopistot ovat käyneet läpi raakoja irtisanomisia.
Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n koulutusjohtaja Heljä Misukka pitää vihreiden vaihtoehtobudjetin tavoitteita tärkeinä.
”Vihreiden vaihtoehtobudjetissa koulutus on nostettu vahvasti esiin, mikä on hieno juttu”, Misukka sanoo.
Esimerkiksi perusrahoituksen vahvistaminen, oppivelvollisuuden pidentäminen, maksuton varhaiskasvatus 5-vuotiaille ja pienemmät ryhmäkoot varhaiskasvatuksessa ovat myös OAJ:n tavoitteita.
Misukka toivoo aiheiden nousevan esiin vaalikeskusteluissa.
Puolueista esimerkiksi SDP on pitänyt esillä toisen asteen maksuttomuutta ja oppivelvollisuuden pidentämistä, mikä antaa toivoa asioiden etenemiseen ensi vaalikaudella.
Lapset ja koulutus olivat esillä myös vaihtoehtobudjetin köyhyyden torjunnan osiossa. Vihreät poistaisi iltapäiväkerhojen maksut kaikkein pienituloisimmilta. Se olisi tärkeää, koska iltapäiväkerhoissa voi myös harrastaa ilmaiseksi, jos rahat ovat liian tiukalla maksullisiin harrastuksiin.
Vihreät antaisi lisäresursseja niihin päiväkoteihin ja kouluihin, jotka niitä eniten tarvitsevat.
koulutus  budjetti  vaihtoehtobudjetti  tasa-arvo  köyhyys 
Tweet