Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Iiro Törmä
Missä kurkku? Missä tomaatti? Älä kangistu kaavoihin. Salaatti voi olla melkein mitä vain.
19.6.2018 14.15
Oriental Slaw
Maapähkinävoikastike
Chili-cashewpähkinät
Lähde: Lotta Viitaniemen Syötävän hyvät -salaattikirja
Hellää ja huoneenlämpöistä. Niin syntyy maukas salaatti. Raaka-aineissa kannattaa luovuuden antaa kukkia.
Avain herkulliseen ruokaan on makujen ja rakenteiden tasapaino. Onnistut, kun annoksessa on jotain suolaista, jotain makeaa, jotain hapanta, jotain täyteläistä ja jotain rapeaa. Myös määrissä on hyvä pyrkiä tasapainoon. Oliivien tai kirsikkatomaattien käyttäminen pelkästään koristeena on kiusantekoa!
Toisin kuin lämpimät ruuat, joissa värit taipuvat väistämättä ruskean eri sävyihin tai parhaimmillaan haalistuneeseen vihreään tai punaiseen, salaatti voi olla todellista värien ilotulitusta. Ja mikä parasta: monet salaattiin sopivat raaka-aineet – tomaatit, paprikat, sipulit, omenat – ovat saatavilla eri väreissä.
Melkein kaikkia vihanneksia ja hedelmiä saa kaupasta ympäri vuoden. Useimmilla kasveilla on oma sesonkinsa, jolloin ne ovat maukkaampia ja usein myös edullisempia. Alkukesän sesonkituotteita ovat kotimaisten vihannesten lisäksi muun muassa aprikoosit, persikat ja viinirypäleet.
Salaatti voi olla muutakin kuin salaattia, kurkkua ja tomaattia. Hedelmillä saat makeutta ja hapokkuutta. Salaatista tulee ravitsevampi, kun käytät papuja tai pähkinöitä. Jälkimmäiset tuovat varsinkin paahdettuna myös rapeutta.
Monet salaattiainekset – kuten kurkut ja tomaatit – kannattaa säilyttää huoneenlämmössä. Huomioi myös tarjoilulämpötila. Suoraan jääkaapista otetut raaka-aineet ovat kylmiä. Maut pääsevät paremmin esiin, kun ainekset ehtivät hieman lämmetä. Sama koskee jääkaapissa pidettyä valmista salaattia.
Vihannekset ovat usein varsin herkkiä kovakouraiselle käsittelylle tai poikkeaville lämpötiloille. Pese ja kuivaa lehtisalaatit varoen. Salaattilinko on hyvä apuväline. Toisaalta repimällä saat esimerkiksi tuoreiden yrttien maut paremmin esiin.
Saat kasviksiin uutta särmää etikkakylvyllä. Perusliemi on niin helppo, että opit reseptin nyt ulkoa: yksi-kaksi-kolme, etikka-sokeri-vesi. Eli desi etikkaa, kaksi sokeria ja kolme vettä. Voit kiehauttaa liemen ja sekoittaa sen jäähtyneenä kasviksiin. Nopeampi tapa on sekoittaa ainekset ravistelemalla rasiassa yhdessä vihannesten kanssa. Muista, että kyse ei ole säilömisestä. Jo muutama minuutti etikassa riittää kasviksille.
Yksinkertaisemmillaan salaatti syntyy pelkistä lehdistä. Jäävuori- tai lehtisalaatti ovat helppoja perusvaihtoehtoja. Kokeile rohkeasti myös muita salaatteja, pinaattia ja yrttejä. Jos haluat korostaa makuja, lisää ripaus suolaa ja tilkka oliiviöljyä. Niitä kannattaa käyttää lehtien kanssa myös monipuolisemmissa salaateissa – varsinkin jos ei ole tarkoitus tehdä kastiketta.
Mitä runsaampi salaatti, sitä vähemmän tarvetta kastikkeelle. Mutta monesti kastike tekee kokonaisuudesta ehjän ja antaa uuden ulottuvuuden makuihin. Marketin valmiskastikevalikoima on melko, joten opettele tekemään kastikkeet itse.
Jos haluat päästä helpolla, kokeile kastikkeena erilaisia etikoita tai voimakkaan makuisia öljyjä, kuten seesamiöljyä. Älä hukuta salaattia kastikkeeseen. Hyvä ratkaisu on tarjota kastike erillisestä kannusta. Jos käytät yhtä isoa kulhoa ja haluat laittaa kastikkeen valmiiksi joukkoon, kaada se pohjalle ja jätä sinne tarjoiluun asti.
Perinteisen suuren salaattikulhon sijaan salaatin voit tarjota suurelta vadilta tai valmiiksi pienempiin kulhoihin annosteltuna. Salaatin voi tarjota myös leivän välissä, suuren lehden sisälle käärittynä tai kylmäksi keitoksi soseutettuna.
Oriental Slaw
Maapähkinävoikastike
Chili-cashewpähkinät
Lähde: Lotta Viitaniemen Syötävän hyvät -salaattikirja