Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Amanda Pasanen ja Sameli Sivonen
Ulkona. Vihreät nuoret neuvotteli Amanda Pasasen ja Sameli Sivosen johdolla nuorten hallitusohjelmasta, mutta jättäytyi lopulta ulos hallituksesta.Iiro Törmä

Ulkona. Vihreät nuoret neuvotteli Amanda Pasasen ja Sameli Sivosen johdolla nuorten hallitusohjelmasta, mutta jättäytyi lopulta ulos hallituksesta.

Vihreät käveli ulos nuorten hallitusneuvotteluista – koulutuksesta tuli kynnyskysymys

11.1.2019 12.49

Lasse Leipola

Vihreät nuoret marssivat ulos nuorisojärjestöjen hallitusneuvotteluista perjantaina aamupäivästä.

Vihreät eivät päässeet sopuun esimerkiksi koulutusleikkauksien paikkauksesta ja ympäristölle haitallisten tukien karsimisesta muiden nuorisojärjestöjen kanssa.

”Koulutuksen, tasa-arvon ja ilmaston puolustaminen ovat Vihreiden nuorten ydinarvoja, joista emme tingi”, toinen vihreiden nuorten puheenjohtajista, Sameli Sivonen, sanoo.

Poliittiset nuorisojärjestöt ovat käyneet loppuviikosta omia hallitusneuvottelujaan. Varjoneuvotteluiden tavoitteena on nuorisojärjestöille tärkeiden teemojen nostaminen vaalikeskusteluun.


Erimielisyyksistä huolimatta vihreiden nuorten puheenjohtaja Amanda Pasanen kiittää muita järjestöjä yhteistyöstä.

”Erityisen hienoa oli kunnianhimon taso ihmisoikeuksien, sukupuolten tasa-arvon ja nuorten mielenterveyden edistämisen osalta. Myös hiilineutraalia Suomea vuoteen 2030 mennessä toivomme nuorten tavoittelevan yhdessä jatkossakin.”

Nuorisojärjestöt olivat samoilla linjoilla myös translain uudistamisesta, suostumukseen perustuvasta raiskauslaista, yhtenäisemmästä EU:sta ja sosiaaliturvan uudistamisen suurista linjoista.


Eilen torstaina aloitettujen
neuvotteluiden pohjaksi otettiin syksyn kannatusmittausten perustella tehty ennuste eduskuntapaikkojen jaosta. Siten neuvottelut aloitettiin gallup-kärkeä pitävän SDP:n nuorisojärjestön puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärven johdolla.

Simulaation tavoitteena on muodostaa hallitus, jonka takana on eduskunnan enemmistö. Tässä ei kuitenkaan onnistuttu vaan tuloksena oli SDP:n, kokoomuksen ja RKP:n vähemmistöhallitus, jolla on kannatusarvioiden perustella yhteensä 99 eduskuntapaikkaa.

”Olen erittäin tyytyväinen siitä, että nuorisojärjestöillä oli valmius tehdä kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa, käynnistää erittäin hyvä sosiaaliturvauudistus ja puolustaa ihmisoikeuksia konkreettisilla uudistuksilla”, Näkkäläjärvi sanoo tiedotteessa.

Juttuun on täydennetty neuvotteluiden tulos kello 14.00.

eduskuntavaalit  hallitusohjelma  nuorisojärjestöt  vihreät nuoret  ilmastopolitiikka  translaki  raiskauslaki  koulutus 




Viite