Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Tätä vääryyttä vastaan ei taistella kukkasin

8.3.2019

Iiris Suomela

Naistenpäivä on peili yhteiskunnalliselle kehitykselle. Viime vuosina nämä päivät ovat muuttuneet dramaattisesti.

Tunnistan muutoksen myös omissa naistenpäivissäni. Siinä missä vielä vuoden 2015 naistenpäivänä jaoin kukkia torilla, vuonna 2019 vietän naistenpäivän mielenosoituksessa ja pidän sitä täysin itsestäänselvänä asiana.

Mitäpä muuta tekisin maailmassa, jossa tasa-arvo on yhtäkkiä alkanut ottaa takapakkia? Maailmassa, jossa minun oikeuteni omasta kehostani päättämiseen kyseenalaistetaan jatkuvasti, ja jossa kotimaani hallitus on miesvaltaisin sitten 1980-luvun?

Ikävintä on, että kehityskulku on toistunut samankaltaisena ympäri maailman. Puolassa ja Unkarissa nouseva autoritarismi polkee kaikkien kansalaisten vapauksia, mutta kaikista kovimmin konservatiivit jyräävät naisten ja vähemmistöjen yli.

Yhdysvaltoja johtaa mies, joka on häirinnän, seksismin ja rasismin lisäksi syyllistynyt todennäköisesti myös kotimaansa vaalien peukalointiin yhteistyössä Venäjän kanssa. Hän saa siitä huolimatta jatkaa presidenttinä. Kun mies käskee ja öykkäröi, aivan liian iso osa maailmasta taipuu hänen tahtoonsa. Demokratia, sananvapaus ja ihmisoikeudet jäävät toiseksi, kun naisia ja vähemmistöjä painetaan alaspäin.

Seksismin ja autoritaaristen otteiden yhteenkietoutuminen tiivistyi tämän vuoden naistenpäivän aattoon. Trumpin hallinnon oli määrä myöntää toimittaja Jessikka Arolle Women of Courage -palkinto ansiokkaasta työstä muun muassa Venäjän trollitehtaiden tutkimisen ja paljastamisen parissa.

Palkitseminen kuitenkin peruttiin torstaina, kun kävi ilmi, että Aro on kritisoinut Trumpia toistuvasti sosiaalisessa mediassa. Seksismiä, vihaviestejä ja tappouhkauksia periksiantamattoman työnsä vuoksi saaneen toimittajan palkinto siis peruttiin Trumpin turhamaisuuden tähden.


Aron palkinnon peruminen
kertoo sekä maailmanpolitiikan epävakaudesta että siihen kietoutuvasta sananvapauden ja tasa-arvon hauraudesta. Samat voimat uhkaavat niin vapaita vaaleja kuin oikeutta turvalliseen aborttiin. Demokratian puolustamista ei siis voida irrottaa syrjinnän vastustamisesta, sillä kyse on samasta kamppailusta. Ilman yhdenvertaisuutta ja vapautta ei ole demokratiaa.

Elämme ratkaisevia vuosia maailman suunnan kannalta. Kun taantumus nousee kansainvälisesti, myös vastavoiman on oltava kansainvälinen. Siksi me osoitamme naistenpäivänä mieltä ympäri Suomen, Euroopan ja maailman. Me emme taivu, vaikka meitä käsketään, ja me kurotamme yli valtioiden rajojen ja valtamerien, jotta siskommekaan eivät taipuisi.

Me vietämme naistenpäivän mielenosoituksessa, jotta tänä päivänä syntyvät tytöt eivät joutuisi aikuisina käymään samoja vääntöjä kuin minun äitini ja isoäitini aikoinaan.

Tätä vääryyttä vastaan ei taistella kukkasin.

Korjattu ma 11.3. Jessikka Aron nimen kirjoitusasu.

Iiris Suomela on Tampereen kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja (vihr.). Hän on ehdolla eduskunta- ja eurovaaleissa.

naistenpäivä  naisten oikeudet  tasa-arvo  iiris suomela 





Viite