Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Ludger Heide / Flickr (CC-BY-SA)
Hiljenevät kaivokset. Päästöjen vähentäminen tarkoittaa fossiilitaloudesta irtautumista. Se taas tarkoittaa, että jopa sadattuhannet työntekijät eri puolilla maailmaa tarvitsevat tukea ja uudelleenkoulutusta.
3.12.2018 14.36
Isäntämaan vahva suhde hiilivoimaan tuli esiin Puolan Katowicen ilmastokokouksen avajaisissa. Kokouksen ensimmäinen tuotos oli Puolan kätilöimä julistus, jolla vahvistetaan työntekijöiden oikeuksia ilmastonmuutoksen hillinnän muuttaessa työelämää.
”Sosiaalisen näkökulman huomioiminen on olennaista vähähiiliseen yhteiskuntaan siirryttäessä. Päästöjä vähentävän politiikan vastustuksesta aiheutuu poliittisia riskejä sitä harjoittaville hallituksille, jos sitä ei tueta sosiaaliturvalla niille, joiden työ häviää tai muuttuu”, puheenjohtajamaa Puolan kokoussivuilla perustellaan.
Esimerkkinä ilmastopolitiikan aiheuttamasta vastareaktiosta on pidetty Pariisissa viimeaikoisia mellakoita, jotka saivat alkunsa polttoaineveron korotusaikeista.
Hiilikaivokset ja -voimalat ovat tärkeitä Puolalle. Puola on Saksan rinnalla yksi Euroopan suurimmista kivihiilen tuottajista. Ala työllistää kymmeniätuhansia kaivostyöläisiä. Energiantuotannosta kivihiilen osuus on Puolassa noin puolet.
Sleesian julistuksella Puola pyrkii varmistamaan, että oikeudenmukainen siirtymä – eli yhteiskunnan tuki alasajettavien toimialojen työntekijöille – pysyy jatkossakin osana YK:n ilmastoneuvotteluja.
Oikeudenmukainen siirtymä on tärkeä kysymys myös monessa maassa. Esimerkiksi Suomen ammattiyhdistysliike kiitteli julistusta tuoreeltaan.
”On hienoa, että valtionpäämiehet sitoutuvat julistuksessa huomioimaan ilmastonmuutoksen inhimillisen puolen ja vahvistavat työntekijöiden osallistamisen ilmastonmuutoksen hillintää ja sopeutumista koskevaan työhön”, sanoo Katowicessa suomalaista ay-liikettä edustava Akavan vastaava lakimies Vesa Vuorenkoski.
Samassa tiedotteessa STTK:n asiantuntija Leila Kurki muistuttaa, että ilmastonmuutos koskettaa kaikkia aloja ja työntekijöitä – ensimmäisenä niitä, joiden työ liittyy fossiilisiin raaka-aineisiin.
”Koulutusjärjestelmä ja erityisesti työssä olevien koulutus pitääkin rakentaa tulevaisuuden haasteiden mukaisesti, sekä uudistaa sisällöllisesti ja menetelmällisesti osaksi työpaikkojen osaamisen kehittämistä”, Kurki sanoo.
Juttua päivitetty kello 15.15 korjaamalla Leila Kurjen nimi.
ilmastonmuutos  työpaikat  hiiliteollisuus  hiilikaivokset  energiantuotanto 
Tweet