Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Markku Ojala, All Over Press
Kalle Könkkölä 1950–2018.
11.9.2018 14.41
Kalle Könkkölä
Entinen vihreä kansanedustaja ja kansalaisjärjestötoimija Kalle Könkkölä kuoli tiistaina. Näin vihreät vaikuttajat muistavat Könkkölää.
Osmo Soininvaara tutustui Könkkölään vuoden 1983 eduskuntavaalikampanjan yhteydessä. Vihreän liikkeen perustana oli ympäristöliikkeen ja vammaisliikkeen muodostama liittouma, johon tulivat mukaan myös feministit ja eräät muut.
”Kalle ja (vaimonsa) Maija olivat erottamattomat ja vahva taistelupari. He olivat yllättävät tehopakkaus, joka ajoi määrätietoisesti omaa agendaansa ja pystyi vaikuttamaan suomalaiseen vammaispolitiikkaan oikein voimakkaasti. Erityisesti estettömyyteen ja oikeuteen saada henkilökohtaisia avustajia.
Kalle oli myös kulttuurillinen ja huumorintajuinen. Viime vuosina tavattiin aika harvakseltaan, mutta melkein aina musiikkitalolla.
Vahva tahdonlujuus sai aikaan, että hän eli huomattavasti pidempään kuin oli ennustettu. Hän piti itsensä hyvin määrätietoisesti kunnossa.”
Europarlamentin varapuheenjohtaja Heidi Hautala tutustui Kökkölään, kun vihreitä perustettiin 1980-luvulla.
Könkkölä oli liikkeen ensimmäinen puheenjohtaja. Hän vastusti ajatusta, että vihreistä tulee puolue. Hautala oli eri mieltä ja seurasi Könkkölää tuoreen puolueen toisena puheenjohtajana. Mitään haavaa ei mielipide-erosta heidän suhteeseensa jäänyt.
”Viimeksi pari viikkoa sitten soitin Kallelle, kun halusin kysellä vammaisten asemasta Ugandassa”, Hautala muistelee Vihreälle Langalle.
Ystävänsä hän muistaa "järkälemäisenä ihmisoikeuksien puolustajana”, jolle oleellista oli saada vammaisten oma ääni kuuluville holhoamisen sijaan.
Ne kerrat, kun Hautala on erehtynyt järjestämään tilaisuuksia paikoissa, jonne ei pääse esteettä, Könkkölä on antanut hänen kuulla kunniansa.
”Kalle oli tiukka sellaisissa asioissa. Kerran hän kääntyi Kuopion kaupungintalon edestä takaisin juna-asemalle. Hän ei suostunut siihen, että hänet kannetaan ylös.”
Könkkölä ajatteli, että jos hän luopuu vaatimuksistaan, niin kompromisseille ei tule loppua.
David Pemberton toimi vihreiden puoluesihteerinä 1990-luvun alussa. Hän työskenteli Kalle Könkkölän kanssa tiiviisti vielä 2000-luvulla Vihreän Langan toimitusjohtajana Könkkölän ollessa lehtiyhtiön hallituksen puheenjohtaja.
”Kalle kuului siihen joukkoon, joka halusi kehittää Vihreästä liitosta sellaisen puolueen, joka kantaa sosiaalista ja kansainvälistä vastuuta ja edistää ihmisoikeuksia kaikkialla. Myös vammaistyössä hän edisti oikeuksia vaikeilla alueilla, kuten kehitysmaissa tai autoritaarisissa maissa.
Hän ei ollut mikään nynnerö, joka olisi tyytynyt hurskastelemaan. Kalle oli pyörätuolissa ja hengityskoneessa, mutta aika vähän tunnen sellaisia fyysisesti täysissä voimissa olevia ihmisiä, jotka ovat tehneet yhtä paljon. Hän edusti usein heikkoja suurten intressien myllynkivien puristuksessa.
Huumori ja lämminhenkisyys tulivat esiin määrätietoisuuden takaa. Vanhemmiten häneen tuli hiljaista syvyyttä. Hän tiesi pitkään, että milloin tahansa voi sattua jotain sellaista, mikä vie hengen. Ei hänellä kuitenkaan ollut aikeita jäädä eläkkeelle, vaan hän piti siitä mitä teki, ja halusi jatkaa sitä mahdollisimman pitkään.”
Satu Hassi ei ollut Könkkölän kanssa samaan aikaan eduskunnassa, mutta hänelle on jäänyt mieleen muisto 1990-luvun lopulta.
”Toimin tuolloin ympäristöministerinä ja olin kokouksessa New Yorkissa. Asuin isossa hotellissa YK:n lähellä. Yhtäkkiä hotellin hississä tuli vastaan Kalle Könkkölä, joka oli tullut jonkin vammaisten oikeuksia ajavan järjestön kokoukseen.
Keskustelimme siitä, millaisia vaikeuksia hänellä oli Finnairin kanssa saada lentokoneeseen sähköt hengityskoneelle. Ihminen, joka on täysin sidottu pyörätuoliin, lähtee New Yorkiin kansainväliseen kokoukseen edistämään asioita ja tappelee lentoyhtiön kanssa siitä, että tämä on teknisesti mahdollista. Haukoin henkeäni sen sinnikkyyden edessä”, Hassi sanoo Vihreälle Langalle.
Pekka Haavisto muisteli Facebookissa vuotta 1983.
”Kallen nousu eduskuntaan 1983 oli aikamoinen tapaus – eduskunnassakin jouduttiin uudestaan miettimään, miten siellä pystyy liikkumaan pyörätuolilla. Kalle oli kaikessa uranuurtaja.”
Haavisto muistutti, että viimeiset vuotensa Könkkölä keskittyi kansainvälisen vammaisliikkeen asioihin.
”Hänen aktiivisuutensa ja monet matkansa kehitysmaihin loivat toivoa vammaisliikkeelle kaikkialla maailmassa.”
Pekka Sauri puolestaan kertoi kuolinuutisen aiheuttamasta järkytyksestä Twitterissa:
”Kalle Könkkölä on kuollut. Suunnaton järkytys ja menetys. Kalle oli aikamme suurimpia sankareita, periksiantamaton ihmisoikeustaistelija. Jatkakaamme hänen työtään.”
Myös nuoremman polven vihreät vaikuttajat korostivat suruviesteissään Könkkölän merkitystä ihmisoikeustaistelijana ja vihreänä tienavaajana.
”Hänen poismenonsa jättää ison aukon. Hän oli väsymätön vammaisten oikeuksien puolesta taistelija ja yksi aikamme suurista sankareista. Osanottoni kaikille Kallen läheisille”, vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto kommentoi.
”Jäämme kaipaamaan sinnikästä ihmisoikeuksien puolustajaa ja tärkeää vihreän politiikan uranuurtajaa. Vihreä eduskuntaryhmä kunnioittaa Kallen muistoa. Jatkamme Kallen viitoittamalla tiellä työtä ihmisoikeuksien ja vammaisten puolesta”, tviittasi vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen.
”Rakastettu ja upean elämäntyön vihreän maailman, vammaisten ja kaikkien heikompiosaisten puolesta tehnyt Kalle Könkkölä on kuollut. Kiitos Kalle. Meille sinut tunteneille jää niin kova ikävä. Olit suunnannäyttäjä ja toivon luoja. Perintösi elää”, kansanedustaja Ville Niinistö kirjoitti.
”Vielä viime viikolla hänet näki eduskunnassa. Eilen hän kirjoitti vointinsa huonontuneen. Tänään hän on poissa.
Lepää rauhassa. Syvät osanottoni Kallen läheisille”, kirjoitti kansanedustaja Olli-Poika Parviainen Facebookissa.
”Miten monet tarinat Kallen huumorilla höystettynä jäävät elämään. Miten eduskunta rakennettiin esteettömäksi Kallelle – ja sitten purettiin esteelliseksi. Vammaisten oikeuksien puolesta taistelit viimeiseen saakka. Lepää rauhassa rakas ystävä, voimia omaisille ja läheisille. Syvä osanottoni suureen suruun”, muisteli kansanedustaja Johanna Karimäki.
”Kalle Könkkölä oli vihreiden ensimmäisiä kansanedustajia ja Suomen ensimmäinen vammainen kansanedustaja, joka ehti tehdä mittavan tärkeää työtä heikompiosaisia puolustaen. Kiitos Kalle teoistasi ihmisoikeuksien eteen Helsingissä, Suomessa ja maailmalla”, kirjoitti Helsingin apulaispormestari Anni Sinnemäki.
Kalle Könkkölä