Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

EU-blogi: Katri Ylinen
Katri Ylinen on Euroopan vihreiden nuorten toinen puheenjohtaja.

Katri Ylinen on Euroopan vihreiden nuorten toinen puheenjohtaja.

Mitä Euroopan konservatiivit tekevät ääriaineksensa kanssa?

15.6.2018

Katri Ylinen

Kun äärikonservatiiveille antaa pikkusormen, ne tuppaavat viemään koko käden– pahimmillaan koko puolueen.
 
Viimeistään nyt tämän on karvaasti huomannut europarlamentin suurin ryhmä Euroopan kansanpuolue (EPP). Sen riveissä seisovat myös kokoomuksen europarlamentaarikot. Oikeustolainen EPP on maalannut ryhmästään kuvaa eurooppamyönteisenä ja tulevaisuuspositiivisena ryhmänä. Nyt julkikuva on koetuksella, kun ryhmään tahtovat mukaan myös Itä-Euroopan äärikonservatiiviset puolueet. Miten tähän päädyttiin?
 

EPP:tä on pitkään moitittu turhan suopeasta suhtautumisesta Unkarin pääministeri Viktor Orbanin johtamaa Fidesz-puoluetta kohtaan.

Vielä keväällä EPP:n ryhmänjohtaja ja todennäköisesti ryhmän tulevien eurovaalien kärkiehdokas Manfred Weber onnitteli Orbania hänen kiistattomasta voitostaan Unkarin vaaleissa. Onnittelut eivät jääneet siihen, vaan Weber sanoi odottavansa innolla yhteistyötä Orbanin kanssa Euroopan tulevaisuuden haasteiden ratkaisemiseksi. Haasteisiin – joihin Orban ei ole mitenkään vähiten syyllinen.

Weberin sanat eivät jääneet suurelta yleisöltä huomiotta. On härskiä onnitella vaalivoitosta poliitikkoa, joka on Unkarin johdossa ajanut valtion siihen tilanteeseen, että EU:n perusarvojaloukataan jatkuvasti Unkarin taholta. Kritiikkiä Weberiä kohtaan satoikin niin ryhmän sisältä kuin ulkopuolelta.
 
Jo tämän vaalikauden alussa Vihreä Lanka kysyi kokoomusmepeiltä, miksei Fidesziä eroteta EPP:stä. Kokoomusmepit ovat koko vaalikauden ajan todenneet olevansa huolissaan Fideszin linjauksista. Vaalikauden alkumatka heräteltiin toivoa, että Fideszin epäinhimilliseen politiikkaan voi vaikuttaa paremmin pitämällä heidät mukana ryhmässä. Kunhan äärinationalistit pysyvät loitolla.
 
Mutta kun äärikonservatiiveille antaa pikkusormen, ne vievät koko käden.


Kuluneen viikon aikana myös Puolan johtava ultra-konservatiivinen puolue Laki ja oikeus (PiS) ilmoitti halustaan liittyä EPP:n riveihin. 

Kun puhun ultra-konservatiiveista tarkoitan puoluetta, joka murtaa demokratiaa itsevaltaisilla oikeusjärjestelmäuudistuksilla, on avoimen muukalaisvihamielinen, tukahduttaa kansalaisjärjestöjä ja puskee väkisin eteenpäin naisten aseman radikaalia heikentämistä.


Nyt Kokoomus on viimeinkin herännyt. Kesäkuun puoluekokouksessa Sirpa Pietikäinen linjasi vahvasti olevansa valmis potkimaan fidesziläiset ulos kansanpuolueesta. Ratkaisu mahdollisesta erottamisesta olisi siis tehtävä EPP:n marraskuisessa puoluekokouksessa.
 
Aikaa eurovaaleihin on alle vuosi ja peli Euroopassa kovenee. Kun brittimepit ja etenkin Brexitin läpiajaneet konservatiivit jättävät paikkansa, ryhmäjaoissa tullaan väkisinkin näkemään muutoksia.
 
Mediassa on vahvasti flirttailtu ajatuksella Ranskan presidentti Emmanuel Macronin johtaman eurooppamyönteisen ja sosiaaliliberaalin En Marche -puolueen tulevasta yhteistyöstä Euroopan liberaalidemokraattien liiton ryhmän ALDE:n kanssa. ALDE:ssa ovat Suomesta mukana Keskustan ja RKP:n parlamentaarikot.

Jos europarlamentin isoimman eurooppamyönteisen ryhmän pokaali vaihtaa omistajaa EPP:ltä ALDE:lle, niin mitä jää kansanpuolueen käteen?

eu-blogi  unkari  Fidesz  EPP  europarlamentti 





Viite