Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Handout

Jaakko Stenhäll
Apulaispormestari. Jaakko Stenhäll haluaa pitää esillä tasa-arvoa ja ilmastonmuutosta.Handout

Apulaispormestari. Jaakko Stenhäll haluaa pitää esillä tasa-arvoa ja ilmastonmuutosta.

Miten opiskelijat saadaan pysymään Tampereella? Tuore vihreä apulaispormestari Jaakko Stenhäll vastaa

16.9.2019 17.44

Lasse Leipola

Vihreä kaupunginvaltuutettu Jaakko Stenhäll on valittu Tampereen apulaispormestariksi.

Asiasta päätettiin kaupunginvaltuuston kokouksessa maanantaina alkuillasta. Stenhäll seuraa tehtävässä Anna-Kaisa Heinämäkeä (vihr.), joka valittiin Tampereen kilpailukykyjohtajaksi.

Stenhällin toimikausi kestää vuoden 2021 toukokuun loppuun.


Tehtävääsi kuuluu Tampereen elinvoima ja kilpailukyky. Mitä Tampereen on tehtävä, jotta elinvoima kasvaa ja kilpailukyky paranee?

”Työllisyystilanne on ollut vaikea, mutta se on nyt paranemassa. Elinvoiman kannalta haasteena on ollut pitovoima, eli miten ihmiset saadaan jäämään. Tampere on vahva opiskelukaupunki ja monet yliopistoista ja vastaavista valmistuvista lähtevät Helsingin suuntaan.”


Mitä asialle voi tehdä?


”Nyt pitää kehittää pehmeitä vetovoimatekijöitä, kuten yhteistyötä yritysten kanssa ja kulttuuripuolta. Tampere pyrkii Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuonna 2026. Siinä yhteydessä voidaan päivittää kaupunkiin liittyvää mielikuvaa. Meillä on ollut juureva manselainen maine, mutta vetoaako se niihin, jotka ovat esimerkiksi yliopisto-opintojen loppupuolella ja miettivät mihin asettuvat?”


Mitä itsellesi tärkeää asiaa aiot tuoda esiin tehtävässäsi?


”Haluan nostaa esiin tasa-arvoa ja tukea feminismiä kaupunkipolitiikassa. Toinen tärkeä teema on ilmastonmuutos. Tavoitteenamme on olla hiilineutraali kaupunki vuoteen 2030 mennessä. Sen lisäksi ilmastonmuutoksen vaikutuksiin pitää sopeutua ja varautua siten, että kaupunki pysyy miellyttävänä.”


Ratikka tulee. Mikä on vihreiden seuraava suuri tavoite Tampereella?


”Tampereella on sosiaalisia ongelmia, joita pitää ratkaista. Niin täällä oleville kuin tänne muuttaville on saatava järjestettyä esimerkiksi sote-palveluita vaikeassa taloustilanteessa. Vaikka se ei ole omalla tontillani oleva asia, on myös elinvoiman kannalta tärkeää, että tänne muuttavat ihmiset saadaan yhteiskunnan kyytiin mukaan.”


Tampere on yksi niistä kaupungeista, joissa vihreät on ollut vahvassa asemassa jo melko pitkään. Vieläkö vihreää kaupunkipolitiikkaa kohtaan on ennakkoluuloja?

”Tietyissä ikäkerrostumissa voi vielä olla ennakkoluuloja, mutta muissakin puolueissa on nuorempaa kaartia. Yleensä epäluulo liittyy esimerkiksi siihen, missä määrin autot pidetään mukana kaupunkisuunnittelussa. Mutta sen jälkeen, kun ratikasta alettiin vääntää tosissaan viitisen vuotta sitten, on menty paljon eteenpäin. Vastakkainasettelu on vähentynyt.”


Mitä muun Suomen pitäisi kopioida Tampereelta?


”Yhdessä tekemisen meininki. Isot hankkeet eivät ole edenneet sattumalta, vaan niissä on ollut avoimesti mukana poliitikkoja, virkakuntaa, yrityksiä ja valtiovaltaa. Vihreät ovat lähteneet Tampereella rohkeasti tällaisiin porukoihin ja hakeneet yhteistyökumppaneita. Se on kantanut hedelmää siten, että on saatu asioita läpi.”


Mitä muualta Suomeen pitäisi kopioida Tampereelle?

”Monella paikkakunnalla on hyviä juttuja, joista voi ottaa mallia. Oulussa on hienot pyörätiet ja vahva pyöräilykulttuuri. Helsingillä on vetovoimaa aivan toisella tavalla kuin Tampereella. Turussa taas on otettu Aurajoen ranta hyvin käyttöön kaupunkitilaksi. Tampereella pitäisi pyrkiä samaan Koskenrannan kanssa.”


Missä Tampereen vihreät ovat kymmenen vuoden päästä?


”Toivottavasti vihreät on silloin ollut Tampereen suurin puolue jo jonkin aikaa. Ja siihen on päästy tekemällä laajaa yhteistyötä muiden kanssa.”

kuntapolitiikka  Vihreät  Tampere 




Viite