Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
22.2.2019 13.20
Kirjailija Essi Tammimaa haluaa luopua valmiista käsikirjoituksista seksissä:
”Seksielämäni sisältää nykyään tekoja, tunteita ja suhteita, joita en nuorempana olisi pitänyt seksinä lainkaan.
Seksinähän pidetään tyypillisesti penetroivaa seksiä heteromiehen ja -naisen välillä. Sitten on kaikenlaisia tekoja, joista saatetaan sanoa, että oltiin yhdessä, mutta ei me seksiä harrastettu.
Harrastan shibari-sidontaa. Se on minulle hyvin tärkeää onnen ja tyydyttyneisyyden kannalta.
Seksi ei minulle määrittele ihmissuhteita siten kuin perinteisesti ajatellaan. Yleensähän seksiä harrastetaan henkilöiden kanssa, joita kuvataan puolisoksi, kumppaneiksi, rakastajiksi tai rakastajattariksi. Mutta voiko puhua esimerkiksi ystävyydestä, jos ystävyyteen liittyy tekoja, joita ei yleensä ystävyyteen liitetä?
Minusta seksissä on tärkeää ihmisen kohtaaminen. Se, että uskaltaa olla avoin ja hauras. Jos tähän ei pysty, seksi muuttuu esitykseksi, joka toimii pornomielikuvien tai seksiä koskevien normikäsitysten pohjalta.
Seksissä pitää tarvittaessa olla lapsen asemassa ja kysyä toiselta, jos ei tiedä.
Tällainen kommunikointi on erityisen tärkeä D/s-suhteissa eli alistelusuhteissa, kuten niitä kutsun. Niihin kuuluu neuvottelu ennen tekoja. Teot voivat olla esimerkiksi lyömistä – ilman neuvottelua ne olisivat vain väkivaltaa. Tärkeää on myös jälkihoito, jossa voidaan sylikkäin keskustella siitä, mitä tehtiin ja miltä se tuntui.
Teoreettinen viitekehys auttaa minua seksuaalisuuden ymmärtämisessä. Olen käyttänyt tässä kuplan käsitettä. Seksi tapahtuu ikään kuin kuplassa, joka rajaa muun maailman ulkopuolelle.
Neuvottelussa siirrytään kuplaan ja jälkihoidossa palataan sieltä taas todelliseen maailmaan. Mielestäni tämä ei koske vain d/s-suhteita, vaan myös ”tavallista seksiä”. En kyllä pidä yhtään ”tavallisen seksin” käsitteestä! Ei ole mitään kaikille yhteistä normaalia.
Kuplan sisällä ei ole häpeää. Siellä ei tarvitse ajatella, miltä jokin näyttää. Voi vaikka pyytää toista harjaamaan hiuksia. Se voi olla seksuaalinen teko siinä kuplassa.
Seksissä on tärkeää paitsi kuunnella toista, kuunnella myös itseä ja tuntea itsensä. Se ei tarkoita vain sitä, että osaa sanoa ei, jos ei pidä jostain.
Voi sanoa, jos joku asia tuntuu epämääräisellä tavalla huonolta. Samalla tavalla voi sanoa, jos joku tuntuu epämääräisen hyvältä: tämä tuntuu hiukan hyvältä, olisiko vähän toisella tavalla parempi?
Seksi on tällaisena vaativaa molemmille osapuolille. On luovuttava valmiista käsikirjoituksista. Sellaiset tuottavat vain turhautumista, kun seksi ei menekään niiden mukaan.
Häpeän tunne on seksuaalisesti rampauttava. Häpeä voi estää omista haluistaan toiselle puhumisen, sillä pelkäämme torjutuksi tulemista. Halu on niin syvällä meissä, että samalla voimme pelätä, että tulemme torjutuksi ihmisenä.
Häpeä voi estää halun tunnustamisen jopa itselle. Häpeän vuoksi voimme päätyä harrastamaan haluamaamme seksiä huonoissa suhteissa, joissa ei voi neuvotella turvallisesti. Jos esimerkiksi haluaa kovaotteisempaa seksiä, voi päätyä yhteen oikeasti väkivaltaisen ihmisen kanssa.
Ihminen joka lähestyy seksiä normatiivisesti voi satuttaa toista pahasti tekemällä hänen halunsa naurettavaksi. Silloin hän menettää itsekin sen kaikkein arvokkaimman, mitä seksi voi tarjota - nimittäin aidon kohtaamisen.”
seksi  seksipositiivisuus  tunteet 
Tweet