Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iris Flinkkilä haluaa lopun seksiwaulle

Iris Flinkkilä

Iris Flinkkilä

25.6.2018 18.36

Riikka Suominen

Iris Flinkkilä, 24 kertoo: Puhun mediassa seksistä nimelläni, koska ihmiset tarvitsevat tasa-arvosta puhuvia esikuvia. Nuoruuden esikuviani olivat poliitikko Rosa Meriläinen ja kirjailija Kaari Utrio. Utrion näin paneelissa, kun olin ala-asteikäisenä kirjamessuilla äidin kanssa. Esikuvat rohkaisivat minua käyttämään ääntäni. Nyt minua huomattavasti nuoremmat tytöt tulevat kertomaan, että olen kannustanut heitä.

Pidän Melissa Mäntylän kanssa Jatkoilla-podcastia, jossa puhumme seksistä. Haluamme saada aikaan vallankumouksen. Tavoitteeni, on että seksistä voi puhua leimaantumatta. Että ihmiset saisivat toteuttaa tai olla toteuttamatta omaa seksuaalisuuttaan.

Edelleen on kuvitelma, että mies on maskuliininen, hänen on pakko olla seksuaalinen ja ottaa. Nainen antaa. Lisäksi kontrolloidaan, mikä on naiselle oikea määrä seksiä ja seksikumppaneita.



Vieläkin kauhistellaan, kun nainen puhuu seksistä. Kun harva puhuu seksistä, siitä puhuva voidaan leimata epärelevantiksi tai huomionkipeäksi. Jonkun pitää puhua. Kun naiset puhuvat seksistä, he osoittavat omistavansa oman seksinsä ja seksuaalisuutensa.

Podcast on osoittautunut turvallisemmaksi mediaksi kuin esimerkiksi video. Ihmiset netin vihasivustoilla, kuten Ylilaudalla, eivät jaksa kuunnella kokonaista podcastia. He eivät pysty poimimaan ja jakamaan sieltä kohtia vihattavaksi.
Vihapostista en välitä. Saan positiivista palautetta, että podcast rohkaisee ja piristää.

”Seksiin liittyvät kuvat ovat heteronormatiivisia. Niissä on vain kahta sukupuolta ja tietynnäköisiä ihmisiä.”

Seksiä on joka paikassa, mutta siitä ei puhuta tarpeeksi. Seksiwau-jutut tuovat naiset inhottavasti julkisuuteen. Kaupunki voi olla täynnä bikinikuvia todella kauniista nuorista naisista. Jos taas nainen itse laittaa bikinikuvansa nettiin, sitä arvostellaan herutuskuvaksi. Naisen paikka on katseen kohteena.

Seksiin liittyvät kuvat ovat heteronormatiivisia. Niissä on vain kahta sukupuolta ja aina tietynnäköisiä ihmisiä. Koska meillä on vahvat oletukset muiden seksuaalisuudesta ja sukupuolesta, esimerkiksi transihmiset luokitellaan turhaan ja usein väärin.

Saan joskus itsenikin kiinni siitä, että oletan uuden tuttavan olevan hetero, ja että hän elää perinteisessä parisuhteessa, eikä seurustele vaikka sekä naisen että miehen kanssa.

Kannatan seksipositiivisuutta. Se ei tarkoita, että kenenkään tarvitsee puhua akteista tai seksistä. En minäkään puhu niistä, vaan valtarakenteista. Seksipositiivisuus ei ole henkilökohtaista eikä vaikuta seksielämääni. Se on liike.
Sillä halutaan vaikuttaa esimerkiksi rikoslakiin. Raiskauksen tunnusmerkin pitää olla suostumuksen puute. Seksipositiivinen voi olla, vaikkei harrastaisi seksiä.

seksi  seksipositiivisuus  femismi 




Viite