Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Hallituspaikka haussa. Pekka Haaviston mukaan vihreät voi lähteä hallitukseen, joka ottaa ilmaston, koulutuksen ja eriarvoisuuden vakavasti. Iiro Törmä

Hallituspaikka haussa. Pekka Haaviston mukaan vihreät voi lähteä hallitukseen, joka ottaa ilmaston, koulutuksen ja eriarvoisuuden vakavasti.

Haavisto yhteistyöstä perussuomalaisten kanssa: Jonkun pitää muuttua paljon, ja se emme ole me

16.4.2019 14.56

Jenni Leukumaavaara

Yhteistyö keskustan kanssa saattaa olla vihreille helpompaa Juha Sipilän jättäessä puolueensa puheenjohtajuuden, arvioi vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto.

Edellinen hallitus leikkasi Sipilän johdolla vihreille tärkeistä luonnonsuojelusta ja koulutuksesta. Paljon kuitenkin riippuu tulevasta puheenjohtajasta ja hänen linjastaan.

”Täytyy toivoa, että keskusta palaa alkiolaisemmille juurille ja luontoystävällisemmäksi”, Haavisto sanoo. 

Sipilän eroa puoluejohdosta Haavisto kuvasi selkeäksi ratkaisuksi. Sen sijaan viime hetken ero hallituksesta ja pääministerin tehtävistä ei saa Haavistolta kehuja.

”Toivottavasti hallitusten irtisanoutumisista ei tule maan tapa, tästä olen samaa mieltä puhemies Risikon kanssa. Hallituksen loppuvaihe oli hyvin erikoinen.”


Tasainen vaalitulos ennakoi vaikeita hallitusneuvotteluja. Haaviston mielestä hallitustunnustelijan on viisasta lähettää kysymykset kaikille, myös perussuomalaisille.

Vihreiden ja perussuomalaisten mahdollisuuksia mahtua samaan hallitukseen Haavisto ei pidä kovin realistisina.

”Perussuomalaisten arvopohjassa on huomattavia eroja  vihreiden kanssa. Ne saattavat olla mahdottomia sovittaa yhteen. Jonkun pitää muuttua ja paljon. Se joka muuttuu, emme ole me.”

Viittaus perussuomalaisten suuntaan tuli myös Haaviston paaluttamissa vihreiden hallitusneuvottelutavoitteissa.

Haavisto sanoi vihreiden haluavan osallistua hallitustyöhön, mutta se edellyttää, että hallitusohjelma ottaa ilmaston, koulutuksen ja eriarvoisuuden vakavasti.

”EU-puheenjohtajuuskautta ajatellen on myös tärkeää, että hallituksella on myönteinen suhtautuminen EU:n kehitykseen ja ajatuksia siitä, miten unionia viedään eteenpäin.”

Haaviston mukaan Suomen on luotava uskottava ilmasto-ohjelma hiilineutraaliuden saavuttamiseksi.

Koulutusresursseja tarvitaan kaikilla asteille, mutta painopisteinä ovat ammatillinen koulutus ja lukio.

”Tarvitsemme myös ratkaisuja pudonneiden nuorten ongelmaan”, Haavisto sanoi.


Haavisto ei innostu vähemmistöhallituksen perustamisesta.

”Näkisin sen vaihtoehtona vain siinä tilanteessa, että hallitusneuvottelut enemmistöhallitukseksi kerta kaikkiaan epäonnistuvat. En näe, että oltaisiin kovin lähellä sitä ratkaisua.”

Haavisto myös uskoo hallituksen olevan kasassa ennen heinäkuussa alkavaa Suomen EU-puheenjohtajuuskautta, vaikka ”asetelma antaisi mahdollisuuksia loputtomille neuvotteluille”.

Haavisto mukaili Kekkosen ajatusta siitä, että jos jonkin on oltava sekaisin, olkoon se tässä tapauksessa mieluummin sisä- kuin ulkopolitiikka.

”Emme voi tulla tilanteeseen, jossa uusia ministereitä aletaan viikkoa ennen kautta opettaa EU-asioihin.”

Vihreiden puoluevaltuuskunta ja eduskuntaryhmä kokoontuvat puolentoista viikon päästä keskustelemaan hallitusohjelmasta ja hallitustunnusteluista.

Haaviston mukaan mitään salaisia ja ennakoituja hallituskeskusteluja ei ole käyty, vaikka demareiden puheenjohtaja Antti Rinne on kertonut pohjustaneensa hallitusneuvotteluja syksystä saakka.

”Meidän tiedossa ei sellaisia keskusteluja ole, joissa olisi hallituspohjaa tai kysymyksiä käyty läpi. Tietysti joistakin kysymystä on ollut debattia, mutta minulla on se käsitys, että puhtaalta pöydältä lähdetään hallitusta rakentamaan.”


Haavisto myös toisti kantansa pätkäpuheenjohtajuudesta.

Vaikka hän sai eduskuntavaaleissa suuremman henkilökohtaisen kannatuksen kuin missään aiemmissa eduskuntavaaleissa, hän ei aio asettua ehdolle vihreiden puoluekokouksessa kesäkuun puolivälissä.

Hän uskoo puheenjohtajaehdokkaita puolueesta löytyvän.

”Varmasti moni ehdokkuutta pohtiva halusi nähdä eduskuntavaalituloksen. Nyt se on nähty. Ilmoittautumisia alkaa varmaan tulla.”

Toistaiseksi kukaan ei ole ilmoittautunut puheenjohtajakilpailuun.

Eduskuntaan neljännelle kaudelle valittu Outi Alanko-Kahiluoto sanoi Vihreälle Langalle, ettei ole aikeissa asettua ehdolle.

Eduskuntaryhmän nykyinen puheenjohtaja Krista Mikkonen ei vielä osannut sanoa tulevista suunnitelmistaan. Myös puolueen varapuheenjohtaja Maria Ohisalo miettii vielä ratkaisuaan.

Varapuheenjohtajaksi pyrkivät ainakin Iiris Suomela ja Timo Huhtamäki.

hallitusneuvottelut  Vihreät 




Viite