Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Amnesty International / Grzegorz Żukowski

Vapauden puolesta. Naisten oikeuksia puolustavia mielenosoittajia Puolassa.Amnesty International / Grzegorz Żukowski

Vapauden puolesta. Naisten oikeuksia puolustavia mielenosoittajia Puolassa.

Aborttivastaisuus on uhka myös Euroopassa: ”Naisten oikeuksia vastaan taistelee järjestäytynyt verkosto”

26.9.2018 16.47

Riikka Suominen

Naisten oikeus päättää abortista on Euroopassa voimakkaan hyökkäyksen kohteena.

”Naisten oikeuksia vastaan taistelee verkosto, joka on hyvin järjestäytynyt ja rahoitettu”, sanoo Väestöliiton asiantuntija Kamomilla Ilmonen.

Myös europarlamentin varapuheenjohtajan Heidi Hautalan (vihr.) mukaan naisten vastainen konservatiivinen ideologia näkyy parlamentissa.

”Soinin luottamusäänestyksen kautta kysymys tuli näkyväksi myös Suomen politiikassa.”


Abortti on kielletty 26 maassa,
joista suurin osa on Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa. Euroopan maista abortti on kielletty Maltalla. Irlanti kumosi aborttikiellon tässä kuussa.

Vuodenvaihteessa Euroopan neuvosto varoitti, että aborttioikeutta on viime vuosina huolestuttavasti haluttu rajata Liettuassa, Slovakiassa, Espanjassa ja Puolassa.

Näkyvin abortin vastustaja Euroopassa on kristillisiä arvoja mukaileva verkosto Agenda Europe. Yli 30 Euroopan maassa toimiva verkosto pyrkii naisten ja vähemmistöjen oikeuksien rajoittamiseen.

Verkoston tavoitteena on olemassa olevan lainsäädännön muuttaminen. Esimerkiksi avioero-oikeuden, ehkäisyn saatavuuden, aborttioikeuden sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien polkeminen.

”Liike lobbaa järjestelmällisesti esimerkiksi EU:n instituutioissa”, Ilmonen sanoo.

Yksi esimerkki on kansainvälistä perhesuunnittelujärjestöä, IPPF:ää, vastaan masinoitu massiivinen vastakampanjointi.

Hautala teetti kaksi vuotta sitten selvityksen siitä, miten taantumuksellinen liike vahvistuu Euroopassa. Selvitys kuvaa sen strategiaa painottaa esimerkiksi sanan- ja uskonnonvapautta oikeutuksena homofobiselle ja abortinvastaiselle viestille.


Hautala on tyytyväinen
siihen, että istuva parlamentti on johdonmukaisesti tukenut naisten seksuaali- ja lisääntymisoikeuksia. Parlamentin enemmistö kannattaa oikeutta turvalliseen aborttiin.

Abortinvastaisuus on Hautalan mukaan jatkuvasti esillä. Tällä viikolla parlamentti alkaa käsitellä vuotuisen Saharov-ihmisoikeuspalkinnon saajaa.

Yksi ehdokkaista, kanadalainen Mary Wagner, on ollut järjestämässä sitä abortinvastaista mielenilmausta, jolle ulkoministeri Soini Ottawassa osallistui.


Agenda Europen toiminta
on voimistunut viime vuosina. Se on jo saavuttanut konkreettisia muutoksia, esimerkkeinä Puolan kiristyvä aborttilainsäädäntö ja Keski-Euroopan tasa-arvoista avioliittoa vastustavat lakialoitteet.Unkarin hallitus on kieltänyt naistutkimuksen yliopistossa.

Myös tasa-arvoista avioliittoa vastustava Aito avioliitto –kampanja on osa samaa maailmanlaajuista liikettä ja ideologiaa.

Keväällä YK:n väestö- ja kehityskomission kokouksessa naisten- ja seksuaalioikeuksien vastustajat olivat näkyvästi paikalla. 

”He olivat panostaneet siihen ja järjestivät muun muassa omia tapahtumia kokoustiloissa”, Ilmonen kertoo.

Amerikassa Donald Trump aloitti presidenttikautensa kieltämällä rahoituksen järjestöille, jotka antavat edes neuvontaa aborteista osana seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluita.


Vaikka aborttioikeus on tällä hetkellä lailla turvattu, niin viimeksi vuonna 2015 abortin saatavuutta rajoittava kansalaisaloite eteni eduskuntaan.

Siellä kansanedustajat tyrmäsivät aloitteen siitä, että lääkäreillä ja hoitajilla olisi oikeus kieltäytyä abortin tekemisestä ja lähetteen kirjoittamisesta henkilökohtaisen vakaumuksen perusteella.

”Nykyiset oikeudet eivät ole välttämättä pysyviä”, sanoo Ilmonen.

Ilmonen toivoo, että lakiin tulisi nykyistä vapaampi aborttioikeus. 

”Tällä hetkellä abortille pitää lain mukaan olla sosiaaliset tai taloudelliset syyt. Käytännössä abortin kyllä saa, mutta lakiteksti laahaa jäljessä käytännöstä.”

Perjantaina 28.9. järjestetään #vaaravyöhyke-mielenosoitus aborttioikeuden puolesta. Tapahtuman Facebook-sivu täällä.  

seksuaaliterveys  tasa-arvo  väestöliitto  Heidi Hautala  abortti 




Viite