Energiapatukat
5.9.2008 14.55
Saara Törmä
Leivo uuvahtaneiden kahvitaukojen iloksi kotitekoisia energiapatukoita. Kaura tukevoittaa kuoritaikinan, ja kotimaiset omenat pääsevät täytteeseen.
Taikina
- 3 dl kaurahiutaleita
- 3 dl vehnäjauhoja
- 1 dl hedelmäsokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- 100 g margariinia tai voita huoneenlämpöisenä
- 1/2 dl kaura- tai muuta maitoa
Täyte
- 500 g kotimaisia omenoita
- 1 1/4 dl hedelmäsokeria
- 1 dl manteleita tai pähkinöitä rouhittuna
- 2 rkl perunajauhoja
- 2 tl vaniljasokeria
- 1 tl kanelia
- Tee taikina. Sekoita kaurahiutaleet, jauhot, sokerit ja rasva murumaiseksi. Lisää maito, sekoita taikina tasaiseksi ja nosta jääkaappiin odottamaan.
- Halkaise omenat, poista siemenkodat ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi.
- Sekoita omenaviipaleiden joukkoon loput täytteen aineet.
- Kaavi taikina kulhosta leivinpaperin päälle ja ripottele päälle vehnäjauhoja. Kauli taikina neliönmuotoiseksi levyksi, jonka paksuus on noin ½ cm.
- Levitä täyte puolelle alalle levyä ja käännä toinen puoli kanneksi leivinpaperin avulla. Painele litteäksi.
- Nosta levy taitettuine papereineen uunipellille. Paista 175-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.
- Anna energiapatukkalevyn jäähtyä täysin.
- Leikkaa levy varovasti viipaleiksi, mieluiten sahalaitaisella veitsellä. Siirrä viipaleet kannelliseen rasiaan ja säilytä jääkaapissa. Energiapatukat säilyvät kylmässä reilun viikon.