Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Mirka Pitkänen
Kansan ääni? Pasi Matilaisen luotsaama Ilmastofoorumi suhtautuu kriittisesti puheisiin ilmastonmuutoksesta.
7.8.2008 13.07
Jyväskylässä perustettiin vuosi sitten Greenfree-niminen järjestö, joka on sittemmin vaihtanut nimensä Ilmastofoorumiksi. Puheenjohtaja Pasi Matilaisen mukaan tarkoituksena oli tuoda ilmastokeskusteluun kriittistä ääntä, joka oli siihen asti puuttunut.
”Järjestön taustalla on joukko huolestuneita kansalaisia. Joukko ulottuu opiskelijoista eläkeläisiin ja puusepistä ohjelmistoasiantuntijoihin. Mukana on myös tutkijoita sivuavista tieteistä”, Matilainen kertoo.
Hänen mukaansa järjestöllä on myös yhteyksiä ilmastoalan tutkijoihin, mutta nämä eivät uskalla tuoda kriittistä kantaansa esille, koska pelkäävät leimautumista.
Ilmastonmuutoksesta on Matilaisen mukaan esitetty julkisuudessa varmaa tietoa liian aikaisin, vaikka vastakkaisten tutkimuksien määrä lisääntyy koko ajan. Hän sanoo, että esimerkiksi hallituspuolueet ovat ottaneet ilmastonmuutoksen omien asioidensa veturiksi.
”Keskusta käyttää ilmastonmuutosta rakentaakseen Lappiin tekoaltaita, kokoomus ydinvoiman perustelemiseen ja vihreät yleisen ympäristöagendan edistämiseen”, Matilainen luettelee.
Hänen mukaansa ilmastonmuutosta ei haluta katsoa kriittisesti, koska siitä on poliittista hyötyä. Matilainen pelkää, että hätäily ja väärät johtopäätökset johtavat ongelmiin, kuten muiden ympäristöongelmien laiminlyömiseen ja vajavaisen tekniikan käyttämiseen.
”Esimerkiksi energiatehokkuuden parantaminen on ilman muuta hyvä asia, mutta jos tekniikkaa kehitettäisiin rauhassa, voitaisiin päästä parempiin tuloksiin”, Matilainen arvioi.
”Uskon, että ilmastokeskustelu monipuolistuu lähivuosina, kun todellisuus lyö hiilidioksiditeorian kasvoille. Esimerkiksi tämä vuosi on ollut viileydessään 1990-luvun alun luokkaa”, Matilainen sanoo.
ilmastonmuutos 
Tweet