Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Potut pottuina

Juha Peurala

Perunoiden neljä käyttötapaa.
opas. Pottujen käyttö hieman itäneestä kelvottomaan: 1. Vierasvara. 2. Kiinan-matkan eväs. 3. Juntan katastrofiapu. 4. Leimasin sairauspäivä- rahahakemukseen. Juha Peurala

opas. Pottujen käyttö hieman itäneestä kelvottomaan:
1. Vierasvara.
2. Kiinan-matkan eväs.
3. Juntan katastrofiapu.
4. Leimasin sairauspäivä- rahahakemukseen.

23.5.2008 9.46

Eno

Epäilyttävät perunat kannattaa jättää laariin.

Nimimerkki ”Sipsilinjalleko” kysyy: Voiko itäneitä perunoita syödä? Entä vihertäviä?

Eno vastaa: Yksi nykyisen kaupunkielämäni sietämättömimmistä piirteistä on kelvoton ruoka. Joudun hakemaan juurekseni kaupan hyllystä, ja omaa pottukellaria on ikävä. Olisi paljonkin sanottavaa kaupan perunatiskeistä, mutta vastaan rumien puhumisen sijasta kysymykseesi.

Peruna on herkkä otus. Jos pottu stressaantuu, se alkaa muodostaa myrkyllistä glykoalkaloidia, jota kutsutaan solaniiniksi. Esimerkiksi mekaaniset kolhut ja taudit voivat laukaista tämän reaktion. Solaniinia alkaa muodostua myös, kun peruna alkaa itää tai vihertää.

Jos idut ovat aivan pieniä ja peruna tuntuu muuten kovalta ja hyvältä, sen voi kyllä kuoria ja käyttää. Näin etenkin, jos peruna itää vasta ensimmäistä kertaa.

Joskus kyse on kuitenkin uudelleen itämisestä, ensimmäiset idut ovat vain karisseet pois. Tällöin perunassa voi olla solaniinia jo runsaasti.

Vihertyminen johtuu altistumisesta valolle. Aina välillä joku valopää keksii pakata perunoita läpinäkyviin pusseihin ja voilà – tuloksena on vihertyviä pottuja.

Vihreä väri sinänsä on lehtivihreää, ei mitään myrkkyä, mutta solaniinipitoisuus on myös kohonnut. Jos vihreys on pistemäistä ja lähtee kuorimalla pois, perunan voi syödä.

Varoitanpa tässä vielä uusista perunoista. Pienimmät ja nuorimmat uudet perunat ovat kovin solaniinipitoisia. Niissä voi olla myös liikaa nitraatteja, jos maaperässä on tarjolla liikaa typpeä. Eli kun uusien perunoiden kausi kohta alkaa, pitäkää varanne.

Sinänsä varoittelu on vähän liioittelua. Solaniini on toki tappava hermomyrkky, mutta se saa myös perunan maistumaan niin pahalta, että tappavan annoksen – joka olisi useita perunoita – syöminen ei onnistu. On helpompiakin tapoja päästä hengestään.


Lisää aiheesta:

  • 1.1.1970


Viite