Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Juha Peurala
Asuntoympyrä. Ympäristöministeriön uusiin pyöriviin, pyöreisiin tyyppitaloihin kyetään majoittamaan kolmekin perhettä. Asuminen käy kätevästi vuoroissa.
19.9.2008 13.36
Asuminen voi olla ekologista monella tavalla.
Nimimerkki ”Elämäntapametsäsuomalainen” kysyy: Tässä yhtenä päivänä Radio Peilistä tuli ohjelmaa, jossa joku naistoimittaja väitti, että kerrostalo on ”ekologisin asumismuoto”. Tämä ei kai voi olla totta – eihän? Onko esimerkiksi kerrostalo Kangasalla ekologisempi asuinpaikka kuin samassa kaupungissa oleva oikea ekokylä?
Eno vastaa: Olen useasti tähdentänyt, että ekologisin asumismuoto on maakuoppa, kunhan syö vain kuusenkerkkiä ja rantaan ajautuneita ahvenia.
Mainitsemistasi esimerkeistä sekä kerrostaloasuminen että ekokylä ovat molemmat omalla tavallaan ekologisia. Kyse on siitä, mille kulloinkin asettaa painoa.
Jos haluaa elää niin sanotusti suhteellisen normaalia länsimaista kulutusyhteiskuntaeloa, se käy kaupunkikerrostalossa ekologisemmin kuin haja-asutusalueen omakotitalossa.
Kerrostalo on tehokasta asumista: esimerkiksi lämmitykseen, rakenteisiin ja kaikenkaltaiseen kiinteistönhuoltoon kuluu vähemmän luonnonvaroja kuin jos sama porukka asuisi omakotitaloissa. Liikennekin järjestyy todennäköisemmin julkisilla.
Ekokylä taas on varmasti kokonaisvaltaisesti ekologisempi ratkaisu. Sen puitteissa voidaan toteuttaa monenlaisia luomuelämän ihanuuksia, jotka jäävät kerrostaloasujalta haaveiksi. Mutta se vaatii asukkailtaan myös sitoutumista ja vaivannäköä. Sopiiko se kaikille, voidaan kysyä.
Ja olisiko yhteiskunta, jossa ihan joka iikka asuisi ekokylissä, edes mahdollinen?
Tai varmaan olisi, mutta voisimmeko sitten enää ylläpitää mahtavaa länsimaista kulttuuriamme? Fuusiojazzista ja olympialaisista voisi ehkä luopua, mutta entä sydänlääkkeet ja Monty Python -uusinnat? Jaa-a.
Lisää Enoja löydät täältä.
Tweet