Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Ylen puolesta

2.3.2010

Rosa Meriläinen

Käyttäjän Rosa Meriläinen kuva

Yleisradio on kahden vallakkaan voiman puristuksessa. Toisaalla poliitikot yrittävät nakertaa sen riippumattomuutta, toisaalla kaupallinen media sen toimintakykyä.

Kepulaiset ovat jo toistamiseen lyhyen ajan sisään Yleisradion kimpussa siksi, että se on julkaissut heidän näkökulmastaan epämieluista tietoa. Jos jokin, niin juuri se on kriittisen median tehtävä.

Taannoinhan Kalli vaati jopa Jungnerin eroa lautajupakan takia, nyt Vanhanen hyökkäsi Ylen kimppuun sen näytettyä Oikeutta eläimille –järjestön kuvaamia kauhuvideoita turkistarhoilta. Onneksi Yleisradiota puolustamaan on tässä taistossa löytynyt uskottavia ulkopuolisia asiantuntijoita, eläinlääkäreitä.

Samaan aikaan toisaalla kaupallisen median märkä uni on Yleisradio, joka lähettää vain koulu-tv:tä ja viittoma- ja saamenkielisiä uutisia. Laadukas ja toimintakykyinen Yleisradio on kuitenkin väistämättä monialainen. Siihen kuuluu netti, radio ja televisio. Siihen kuuluu myös kakkosen viihde ja urheilukisat.

Olympialaisten aikana urheilua seuraamattomat ihmiset alkoivat ymmärrettävästi tuskastua, kun vaikkapa aamun rutiineihin kuuluneen Neppajymykerhon sijasta tuli ampumahiihtoa.

Kimmo Sasi antoi tälle tuskalle kasvot vaatimalla urheilua pois Yleisradiosta. Tiedoksi vain, ettei hän ollut neppajymykerholaisten, vaan kaupallisen median asialla.

Suomalaisilla poliitikoilla on oppimista hygienia-asioissa eli miten ja mihin asioihin on soveliasta sormensa tunkea. Yleensä aina, kun poliitikot sotkeutuvat Yleisradion sisältöihin, tuloksena on jotakin noloa, kuten alueuutiset.

Ylen hallintomallin on syytä olla sellainen, että se takaa toimintakyvyn lisäksi riippumattomuuden. Pelkkä organisaatiokaavio ei sitä tee, vaan suomalaisten poliitikkojen on oikeasti ja sydämestään myös kannatettava sitä riippumattomuutta.

Riippumattomuus ei ole sama asia kuin ulkopuoliset bisnesmiehet hallituksessa. Poliittisesti riippumatonta henkilöä ei ole, kaikilla on näkemyksiä ja mielipiteitä. Bisnesajattelun lisäksi Yleisradiossa kuuluu olla muitakin arvoja. Harmi, että näkemyksellisestä Mikael Jungnerista haluttiin eroon.

Minä haluan puolustaa Yleisradion toimintakykyä myös valmiudella asettaa mediamaksu riittävän korkealle. Kriittisen tiedon saatavuus ja sananvapaus ovat arvoja, joiden puolesta voi ihan hyvin laittaa vuoden mittaan muutaman kympin ylimääräistä likoon.





Viite