Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Voiko nainen olla sovinisti?

23.9.2009

Jussi K. Niemelä

Käyttäjän Jussi K. Niemelä kuva

Kirjoittaja on Vapaa-ajattelijain liiton puheenjohtaja sekä Vapaa Ajattelijan ja Humanistin päätoimittaja. Teksti on julkaistu lehdessä 18.9.2009. Lisää lehdessä julkaistuja kolumneja löydät täältä

Viime aikoina mediassa on keskusteltu siitä, voiko mies olla feministi. Audi-miehen lausunnosta moni päätteli, että mies voi ainakin olla sovinisti.

En ole kuitenkaan vielä missään huomannut pohdintoja siitä, voiko nainen olla sovinisti. Mielestäni voi.

Sovinistinainen pakottaa miehen rooliin, joka on perinteisen miehen rooli. Joku kutsuu sellaista miestä luolamieheksi. Usein feministille mies on juuri luolamies. Sellainen feministi on sovinisti. Hän haluaa näyttää miehelle kaapin paikan. Ja samalla hän näyttää sen myös naiselle.

Mietiskely tekee hyvää. On tärkeää tuulettaa luutuneita käsityksiä. Vihreät eivät ole oikealla eivätkä vasemmalla, vaan edellä. Pitäisikö meidän myös vähitellen päästä ylös feminismin ja sovinismin poteroista?

Tasa-arvo ei riipu sukupuolesta, ihonväristä, maailmankuvasta, kuukausituloista tai meihin lyödyistä leimoista. Yksilöiden välisenä ihmisoikeutena tasa-arvo kuuluu kaikille.

Orwell kuitenkin tiesi, että varsin helposti joistakin ihmisistä tulee hieman tasa-arvoisempia kuin muista. Erityisen vaarallista tämä on silloin, kun mikä tahansa ryhmä kuvittelee olevansa etuoikeutettu.

Nykyään etuoikeutettua asemaa perustellaan usein sillä, että oma viiteryhmä on sorrettu vähemmistö tai muuten vain ollut joskus sorrettu. Vähemmistökorttia käyttävät jo nationalistitkin. Samaan aikaan he eivät soisi muille samoja oikeuksia kuin itselleen.

Näin vähemmistöille usein käy. Heistä tulee tasa-arvoisempia kuin muut.

Miksi ihmiset ajattelevat, että sorrettu vähemmistö on automaattisesti jotenkin moraalisempi kuin sortava enemmistö? Luulisin, että tämä virhepäätelmä johtuu moraalisesta ihmisluonnostamme. Mutta entä, kun vähemmistöstä tulee enemmistö? Pelaako automatiikka enää silloin? Harvemmin.

Enemmistötyrannian pitää parhaiten kurissa demokratia. Vähemmistöjä pitää suojata enemmistön mielivallalta perustuslailla.

Mutta usein unohtuu, että myös enemmistöä pitää suojella itsensä muita tasa-arvoisemmiksi kokevilta vähemmistöiltä. Vähemmistö on alituiseen väärässä – ja vielä paljon pahemmin väärässä kuin enemmistö. Äkkiväärässä.

Feminismi muuttuu huolestuttavaksi ilmiöksi siinä vaiheessa, kun sen kannattaja jakaa ihmiset sukupuolisidonnaisesti meihin ja heihin.

Äkkijyrkkä tuomio rajaa puolet mahdollisista aatteen kannattajista pois, ja samalla menevät naiset, jotka eivät sukupuolisidonnaiseen muita tasa-arvoisempaan aatteeseen halua samastua tai sitä tukea.

Ketkä tässä tapauksessa ovat sovinisteja, me vai he?





Viite