Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Juha Peurala
Kelpaa esitellä! Suomalainen EU-mallitila on sekä luomu että reilu. Koska mitään ei kannata tuottaa, kyse on hyperluomusta. Ja tuet reilusti omaan taskuun.
26.1.2009
Reilun kaupan tuote on usein myös ympäristölle kiva.
Nimimerkki ”Pähkälä” kysyy: Kumpi on parempi, ostaa reilua kauppaa vai luomua?
Eno vastaa: Osta molempia, niin olet tuplasti parempi ihminen kuin naapurisi. Tämän ajatteleminen on yllättävän palkitsevaa pitkinä pimeinä talvi-iltoina.
Periaatteessa kysymys on siitä, kumman koet pahemmaksi, luonnon vai ihmisen riiston. Käytännössä luomua ja reilua ei kuitenkaan tarvitse asettaa vastakkain kuin joissain harvoissa tilanteissa.
Monet reilun kaupan elintarvikkeet ovat sellaisia, ettei niitä voi kasvattaa Suomessa. Eli jos et ole tiukka fennovegaani, voit esimerkiksi riisiä tai banaaneja hankkiessasi ottaa reilua, kun kotimaista luomua ei kuitenkaan ole saatavilla.
Hunaja on niitä harvoja tuotteita, joiden kohdalla pitää asettaa vastakkain reiluus ja kotimainen luomuus. Vältät ikävät ahdistuskohtaukset kaupan käytävällä, kun lupaat itsellesi ostaa vuorotellen reilua ja luomua.
Reilu on sitä paitsi usein luomua: tällä hetkellä yli kolmannes maailman reilun kaupan tuotteista on luomua, Suomessa myytävistä noin puolet.
Reilulla kaupalla on myös omat ympäristökriteerinsä ja viljelijöitä kannustetaan luonnonmukaisuuteen. Useat reilun kaupan viljelijät välttävät keinotekoisia lannoitteita periaatteellisista syistä, vähentääkseen riippuvuuttaan ylikansallisista kemikaalivalmistajista. Yleensä reilun kaupan tuotteet on rahdattu meille laivoilla, ei lentokoneilla, mikä on sekin hyvä.
Reilu ja luomu ovat pieniä askelia kohti parempaa maailmaa. Joskus vaan tuntuu, että pitäisi ottaa isompia harppauksia.
Lisää Enon vastaksia löydät täältä.