Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
2.2.2009
Lama on täällä. Se ei katoa mihinkään, ei vaikka liittyisit laman vastaiseen Facebook-ryhmään.
Monet pitävät lamaa kielteisenä asiana.
Minä sen sijaan olen sitä mieltä, että se pitää ottaa vastaan avoimin mielin, mahdollisuutena uudistumiseen ja muutokseen. Miettikäämme, mitä voimme lamalta oppia.
Lama on tunnettu kaikkialla maapallolla, lama yhdistää ihmiskuntaa. Laman opetukset ovat osa ihmiskunnan yhteistä perintöä.
Laman keskeiset opit ovat oikeastaan aika yksinkertaisia: henkiset arvot ovat materiaalisia tärkeämpiä, rauha ja väkivallattomuus, kuunteleminen, maailmankatsomusten välinen vuoropuhelu, ekologian keskeisyys – myös arjessa, kasvissyönti, mietiskelyä turhan kohkaamisen sijaan.
Lamalle on myönnetty jopa Nobelin rauhanpalkinto vuonna 1989, juuri kun nousukausi oli päättymäisillään. Lama oli pian kaikkien huulilla kuten on nytkin. Muistan sen hyvin. Suomalaiset rynnivät kirjastoihin ja kirjakauppoihin. Opetukset olivat menneet perille.
Kaikkia laman opetuksia ei tarvitse niellä sellaisenaan, lamassa on myös suvaitsemattomuuden aineksia. Lama muun muassa suhtautuu kriittisesti aborttiin ja homoseksuaalisuuteen, vaikka kehottaakin tapauskohtaiseen harkintaan niiden suhteen.
Lamoja on ollut ennenkin. Väittävät ensimmäisen vaikuttaneen jo 1300-luvulla. On ehkä enteellistä, että nykyinen lama Tenzin Gyatso syntyi vuonna 1935, pahan taloustaantuman aikana. Vuonna 1959 hän joutui pakenemaan Tiibetistä Intiaan kun maan valloittaneet kiinalaiset tiukensivat otettaan.
Vuonna 2009 näyttää siltä, etteivät kiinalaisetkaan ole immuuneja lamalle.
Arvonimen lama (opettaja) eteen on ollut tapana liittää sana dalai, joka tarkoittaa valtamerta. Tärkeä opetus sekin. Se muistuttaa meitä valtamerien keskeisen tärkeästä roolista koko maapallon hyvinvoinnille.
Tweet