Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Kasvukipuja

30.10.2009

Elina Grundström

Käyttäjän Elina Grundström kuva

Lisää pääkirjoituksia löydät täältä.

TOtta se on: Vihreä liitto on ottanut vasemmistoliiton nelospaikan suomalaisessa puoluekentässä. Vielä vuoden 2007 eduskuntavaaleissa vasurit saivat enemmän ääniä kuin vihreät, mutta heti vaalien jälkeisestä huhtikuusta 2007 alkaen vihreiden kannatusprosentti on ollut suurempi joka ikisessä TNS Gallupin tutkimuksessa.

Edes hallituksessa olo ei ole tahtia haitannut. Vihreiden kannatus on kasvanut suunnilleen samaa vauhtia kuin oppositiossa olevien demareiden suosio on hiipunut. Jos puolue hoitaa hommansa hyvin, se ohittaa lähivuosina vielä demaritkin.

Mutta onko vihreistä yhdeksi Suomen suurimmista puolueista? Ovatko puolueen ohjelmat ja organisaatio sillä tasolla, että se voi todella astua johtoon?

Omaisuutta vihreillä ei ole lainkaan, puoluetoimistokin on vuokrattu. Mutta puutteita on myös henkisen pääoman puolella. Vihreät on noussut niin nopeasti yleispuolueeksi, että ohjelmatoiminta ei ole pysynyt perässä. Varsinkin puolueen näkemykset talous- ja sosiaalipolitiikasta ovat tuntuneet viime aikoina ohuilta.

Vihreät kokoontuvat nyt viikonloppuna ”puolueristeilylle”, joka pidetään ilmastonsuojelusyistä kuivalla maalla Hotelli Vantaassa. Vihreä Lanka teki sen kunniaksi teemanumeron, joka sörkkii puolueen kipupisteitä.

Yksi niistä on pitäytyminen vastuuttoman pikkupuolueen roolissa. Välillä tuntuu, että mitä suuremmaksi puolue kasvaa, sitä pienempiin asioihin se ottaa kantaa. Oma suosikkini näistä lillukanvarsista on kesällä 2008 esitetty kannanotto, joka vaati terapiaeläimiä vanhainkoteihin – samaan aikaan, kun finanssikriisi oli jo ilmassa.

Kun puolueella on vain kourallinen työntekijöitä, vuosikymmeniä vaativaa ohjelmatyötä ei polkaista tyhjästä. Toimittaja Jukka Vahdin vihreitä käsittelevästä artikkelista sivulla 8 käy ilmi, että prioriteetit ovat kuitenkin kohdallaan. Vihreä liitto pyrkii nyt nopeasti kirkastamaan talous- ja sosiaalipoliittisia linjauksiaan. Vuoden 2011 eduskuntavaalissa nähdään, miten se onnistuu.





Viite