Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Juha Peurala
kotikaasutin. Hiilidioksidi- ja muut kaasupäästöt voi säilöä näppärästi omaan kotiinsa. Plussana mahdollisuus kaasuttaa harmittava yöseura aamulla.
24.11.2008
Hiilidioksidin varastoiminen ei kauheasti kannata.
Nimimerkki ”Epätietoinen Pöljältä” kysyy: Olen ajatellut pelastaa ihmiskunnan tuholta nesteyttämällä ihmiskunnan hiilidioksidipäästöt ja pumppaalla ne sitten merten syvänteisiin. Kallistahan tämä varmasti on, mutta onko ihan älyttömän kallista?
Eno vastaa: Komennanpa sinut taas takaisin piirustuslaudan ääreen... Ei pelastu maailma tällä, ei.
Hiilidioksidin talteenotolla on faninsa. Sen ansiosta fossiilisten pössyttely saisi jatkua. Öljyparonit voisivat rauhassa tilata vielä yhden jatkeen limusiineihinsa.
Teknologia hiilidioksidin talteenottoon ja varastointiinkin on olemassa, mutta puuhaan ei olla laajassa mitassa ryhdytty. Syykin on selvä: talteenoton ja varastoinnin arvioidaan nostavan energian hintaa 21–91 prosentilla. Ja tämä koskee uusia, varastointiominaisuuksin rakennettuja voimaloita.
Merenpohjaan varastoimista pidetään joissain piireissä jopa parempana vaihtoehtona kuin hiilidioksidin pumppaamista tyhjiin öljykenttiin.
Jos koskaan olet piereskellyt kylvyssä, tiedät kyllä että kaasu pakenee takaisin ilmakehään veden altakin, mutta kuivalla maalla se tapahtuu helpommin.
Meriin dumppaamiselle on ehdotettu useita vaihtoehtoja, joista yksinkertaisimmillaan hiilidioksidi laitetaan liukenemaan meriveteen. Parhaissa versioissa hiilidioksidi pumpattaisiin syvän meren pohjasedimentteihin. Mitään varmuutta systeemin turvallisuudesta ei ole.
Hiilidioksidin vapautuminen pohjan herkkiin ekosysteemeihin merkitsisi katastrofia paikalliselle eliökunnalle.
Se vielä mainittakoon, että Suomeahan tämä homma ei koske. Meillä ei ole sen enempää vanhoja öljykenttiä kuin valtameren syvänteitäkään. Ellei sitten hiilidioksidia voisi varastoida tositv-julkkisten kallokoppiin. Niitä on paljon ja ne ovat todistettavasti tyhjiä.
Tweet