Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Häkämies junaili pisteen Elisa-riidalle

14.10.2008

Anna Ruohonen

Käyttäjän Anna Ruohonen kuva

Lisää toimituksen kommentteja löydät täältä.

Valtio otti suomalaissijoittajille viimeisen sanan vuoden kyteneessä riidassa teleyhtiö Elisan tulevaisuudesta. Vielä ei kuitenkaan ole varmaa, kenelle Elisan omistus jää.

Työeläkeyhtiö Varma osti maanantaina kymmenen prosenttia teleyhtiö Elisan osakkeista. Erikoista ostoksessa on, että Varma on sopinut voivansa myydä puolet osakkeista Suomen valtiolle.

Erikoista on myös se, että valtio palannee Elisan omistajaksi, siitä jo luovuttuaan. Huhtikuun lopussa valtio myi kaikki omistamansa Elisan osakkeet, vajaan prosentin koko osakekannasta.

Silloin valtion omistuksia junailevat virkamiehet perustelivat myyntiä sillä, että osakkeet olivat tulleet valtiolle Helsingin Puhelimen osuuksista, eikä niiden omistaminen ollut tärkeää.

Luopumisen ehto keväällä oli, että osakkeiden pitää päätyä kotimaiseen omistukseen. Osakkeet menivät työeläkeyhtiö Ilmariselle.

Valtion juupas-eipäs-omistuslinjauksen selittää Elisassa vuoden vellonut suomalaisten ja islantilaisten omistajien riita.  Eilisellä kaupalla valtio halusi varmistaa riidassa viimeisen sanan suomalaisille.

Suomalaisten omistajien, etenkin eläkeyhtiöiden, rintama kävi Elisassa viime talven taistoa islantilaisomistajaa vastaan. Islantilaissijoittaja Thor Björgólfsson halusi pilkkoa Elisan, mutta hävisi äänestyksen yhtiökokouksessa.

Nyt, rahoitusmarkkinoiden kriisin silmässä, Thorin sijoitusyhtiö Novator tarvitsi rahaa. Sitä se sai 194 miljoonaa euroa. Valtio ja eläkeyhtiöt puolestaan saivat Thorin ulos Elisasta.

Valtio kuitenkin löi junailullaan vahingossa kiilan suomalaisyhtiöiden väliin: samoja Elisan osakkeita havitteli myös puhelinyhtiö DNA kumppaninaan Helsingin Sanomien tietojen mukaan eläkeyhtiö Ilmarinen.

Valtion omistuksista vastaava kokoomusministeri Jyri Häkämies perusteli maanantaina kauppaa sillä, että puhelinyhtiö on tärkeä kansalliselle huoltovarmuudelle. Yksin Häkämiehen vetämä valtioneuvoston kanslian omistajaohjausyksikkö ei ostoksille ennättänyt, sillä se tarvitsee osakkeiden ostamiselle eduskunnan hyväksynnän.





Viite