Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
18.4.2013
Saako kanaa ruokkia kärpäsentoukilla? Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus (MTT) selvittää parhaillaan, voisiko Suomessakin toukkia käyttää rehuna. Vihreän Langan jutussa mietitään, pitävätkö kuluttajat kärpäsentoukilla ruokitun kanan lihaa ällöttävänä, epäeettisenä vai ekologisena.
Käsi ylös lihansyöjä, jos ajattelet, että matoja syövien lintujen liha on ällöttävää. Minusta se olisi sekä eettistä että ekologista.
Entä pitävätkö ihmiset toisilta ylijäänyttä ruokaa ällöttävänä? Motivan kokeilun mukaan eivät.
Ruoka kävi mainiosti kaupaksi, kun Helsingin Roihuvuoressa kokeiltiin ylijäävän ruuan jakamista naapureiden kesken. Ruokahävikki pieneni. Ihmiset hakivat ruokaa selvästi ahkerammin kuin toivat yhteiseen jääkaappiin omiaan.
Tämän voi todistaa myös työpaikalla. Oletko joskus vienyt töihin epäonnistuneen leivontayrityksen, joka ei kelvannut kotona kellekään? Minä olen. Kolleganikin ovat. Kaikki ruokaa edes etäisesti muistuttava on syöty viimeistä suomua myöten. Ainoastaan Kiinasta tuodut talkkunapalat päätyivät muualle kuin mahaan – ehkä eristeeksi.
Entä ovatko virtsalla lannoitetut kasvikset ällöttäviä? Suomessa pissaa ei saa vielä käyttää, Nepalissa saa. Torstaina Espoossa asiantuntijat pohtivat, miten virtsan lannoitekäyttöä voi edistää Suomessa. Käymäläseura Huussin puheenjohtajan Mia O´Neillin mukaan virtsa on tutkitusti erinomainen lannoite.
Ruoka on kallista, sen tuotanto ja kuljetus ovat paikoin hankalia ja aiheuttavat päästöjä, se jakautuu maailmassa epätasaisesti, ja sitä heitetään liikaa roskiin.
Kestävää ruuantuotantoa pitää edistää ennakkoluulottomalla tutkimuksella ja kokeiluilla. En ole vielä törmännyt yhteenkään liian ällöttävään.
Kirjoittaja on Vihreän Langan toimituspäällikkö.
Tweet