Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Ydinvoima on ihmisestä

Juha Peurala

Eno-kuvitus.
Täydellistä! Kotimainen koeihminen yhdistää valtakunnan parhaiden ominaisuudet erehtymättömäksi atomioperaattoriksi.Juha Peurala

Täydellistä! Kotimainen koeihminen yhdistää valtakunnan parhaiden ominaisuudet erehtymättömäksi atomioperaattoriksi.

30.3.2011

Eno

Onnettomuuksissa ei voi erottaa ihmistä ja konetta.

Nimimerkki ”Aasian asian ytimessä” kysyy: Voiko ihmisiin ydinvoiman käyttäjinä luottaa?

Eno vastaa: Päälle päin näyttäisi, että suurin osa pahoista ydinvoimalaonnettomuuksista olisi johtunut ”inhimillisistä tekijöistä”.

Tosiasiassa kaikki ydinvoimaloihin liittyvä on viime kädessä inhimillistä: joku sen voimalan turvajärjestelmineen on suunnitellut, rakentanut, asentanut ja joku sitä käyttää. Onnettomuudet ovat monimutkaisia ja -tasoisia tapahtumaketjuja, joissa ”inhimillisiä” ja ”teknisiä” syitä ei ole mahdollista erottaa toisistaan.

Ihmisyksilöiden erinomaiset taipumukset niin sanottuun mokailuun pyritään ottamaan mahdollisimman hyvin huomioon ydinvoimaloiden suunnittelussa, rakentamisessa ja käytössä. Järjestelmät on mahdollisimman pitkälle automatisoitu ja rakennettu moninkertaisiksi. Niitä tarkastetaan ja huolletaan jatkuvasti.

Kokonaan automaattisiksi voimaloita ei voi tehdä, sillä ihmistä tarvitaan havainnoimaan ja tekemään ratkaisuja, etenkin kriisitilanteissa. Ja kuten edellä totesin, automaatio ei poista ”inhimillisiä erehdyksiä”, sillä automaatiotekniikka on sekin ihmisten luomus.

Ydinvoimalan henkilökunnan urautumista pyritään estämään muun muassa simulaattorilla, jossa kriisitilanteita harjoitellaan etukäteen valvomojäljitelmässä.

Ydinvoima-ala seuraa myös tarkasti pieniäkin teknisiä ongelmia maailmalla. Esimerkiksi kemian teollisuuteen verrattuna alalla tehdään paljon työtä henkilökunnan kriisinhallintakykyjen ylläpitämiseksi.

Ydinvoimalaonnettomuutta on verrattu emmental-juustoon ja sukkapuikkoon. Turvajärjestelmissä on reikiä – niitä on aina – mutta joskus reiät asettuvat siten, että sukkapuikon saa työnnettyä läpi.

Toisinaan voi jälkikäteen näyttää siltä, että ihmiskunta on pystyttänyt sukkapuikon hiekkaan ja iskenyt emmentaljuuston täysillä sen terään – kuten esimerkiksi käyttämällä vanhentunutta, ilmeisesti puutteellisesti kunnossapidettyä ydinvoimalaa maanjäristyksille ja tsunameille alttiilla rannikolla.

Mutta sen verran uskon ihmiskunnan hyviin aikeisiin, että varmasti tämä on sillä hetkellä tuntunut ihan hyvältä ajatukselta.





Viite