Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
10.10.2013
Harrastan liikuntaa, en ole ylipainoinen, syön kalaa, juon maitoa ja käytän talvella vitamiinilisiä. En siis ole riskiryhmää. Tai niin luulin.
Varasin kesällä ajan omalääkärilleni terveyskeskukseen. Epämääräisille oireilleni ei löytynyt laboratoriokokeista selitystä. Kovan tinkaamisen jälkeen lääkäri myöntyi lisäkokeisiin, mutta selvää syytä huonolle voinnilleni tai oudoille oireilleni ei vieläkään löytynyt. Lääkärini suositteli ottamaan yhteyttä psykiatriseen sairaanhoitoon.
En ottanut. Menin yksityiselle lääkärivastaanotolle, jossa tehtiin lisää kokeita. Selvisi, että D-vitamiinitasoni oli alhainen. Oireeni saattoivat siis mahdollisesti johtua D-vitamiinin puutteesta.
Jos näin on, minun ei tarvitse potea yksin. Viime joulukuussa esiteltiin Lääkärilehdessä jo vuonna 2007 Suomessa tehtyä väestötutkimusta, jossa todettiin yli kolmanneksella naisista D-vitamiininpuutos. Liian alhaisella D-vitamiinitasolla on tutkitusti yhteys kroonisten sairauksien riskiin. Varmaa on ainakin luuston haurastuminen.
Laboratoriotesti, jolla D-vitamiinitasoa mitataan, ei kuulu perustesteihin. Viime vuonna terveyskeskuslääkäri määräsi pelkästään masennuslääkereseptejä Kelan tilaston perusteella keskimäärin 176 kappaletta. Kun luvun kertoo lääkäreiden määrällä, saadaan noin 660 000 reseptiä.
Mitä jos tässä ryhmässä on sellaisia, joiden ainoa ongelma on liian vähäinen D-vitamiininsaanti? Kuinka paljon koko kansassa on sellaisia, jotka voisivat olla terveitä ja hyvinvoivia ainoastaan D-vitamiinia syömällä? Nyt ainakin tuntuu siltä, että oma D-vitamiinikuurini on parantanut oloani selvästi.
Yksityisellä lääkäriasemalla testistä maksamani viisikymppiä olivat elämäni parhaiten käytetyt, jos pystyn sillä pääsemään eroon nykyisistä oireistani, sekä ehkäisemään esimerkiksi masennusta, syöpää, kilpirauhasen vajaatoimintaa, MS-tautia, astmaa, reumaa ja suolitulehduksia, joiden riskiä D-vitamiinin puutos eri tutkimusten mukaan lisää. Rahalla voi ostaa itselleen hyvää terveyttä, jos kärsivällisyys ja varat riittävät. Monella ei riitä.
D-vitamiinin tärkeyttä ihmisen terveydelle ei kiistä kukaan. Lääketieteen asiantuntijat nahistelevat lähinnä saantisuosituksista. Suosituksia onkin hiljattain nostettu Suomessa, mutta ne ovat silti muuta maailmaa perässä. Näin on, vaikka elämme valon katvealueella puolet vuodesta.
Kirjoittaja on Vihreän Langan toimitusharjoittelija.
Tweet