Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
1.11.2012
Oikeustieteellisessä tiedekunnassa opiskeleva ystäväni pänttäsi finanssioikeuden tenttiin. Lounaalla hän hämmästeli Suomen verojärjerjestelmää ja sitä, kuinka vähällä verojenmaksulla lain kiemurat tunteva yksilö pääsee.
Esittelin hänelle putkiremonttilaskuani. Ystäväni lupasi fiksata vähennykseni kohdilleen.
Tuli epärehellinen olo.
Turhaan, sanoi ystäväni. Kysehän on laillisesta toiminnasta, johon lainsäätäjä eli kansa on demokraattisessa prosessissa antanut siunauksen ja tahdonilmauksen.
Maailmassa taitaa olla kahdenlaisia ihmisiä. Niitä, jotka soittavat heti ensimmäisen kesätyöpalkan jälkeen Veronmaksajien neuvontapuhelimeen ja ostavat jo 20-vuotiaana omistusasunnon.
Sitten on niitä, jotka opiskelivat lukiossa pitkän matematiikan sijaan ilmaisutaitoa ja myöhemmin hassaavat koko opintolainansa matkusteluun.
Vaikka jälkimmäinen ihmistyyppi voisi tietenkin vähän skarpata, verosuunnittelu ei saisi olla vain mystistä salatiedettä. Nyt sitä harjoittavat eniten ihmiset, joilla on varaa ostaa verosuunnittelupalveluja juristeilta.
Sama vaikea byrokratiakieli vaivaa myös suomalaista sosiaaliturvajärjestelmää. Turun yliopiston 2005 tekemän tutkimuksen mukaan toimeentulotukeen oikeutettujen määrä on yli kaksinkertainen verrattuna tukea saavien määrään.
Tukea vain ei osata, jakseta tai ymmärretä hakea, vaikka se olisi lakisääteinen oikeus.
Kirjoittaja on Vihreän Langan toimittaja.
Tweet