Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
13.8.2010
Haagin sotarikostuomioistuimessa käydään oikeudenkäyntiä Liberian entistä presidenttiä Charles Tayloria vastaan. Timantit ovat tässä oikeudenkäynnissä nousseet keskeiseen osaan.
Taylorin epäillään aseistaneen Sierra Leonen sisällissodassa kapinallisia, jotka antoivat maksun timantteina valtaamistaan kaivoksista. Taylorin myymät aseet pitkittivät sisällissotaa ja lisäsivät verenvuodatusta. Siitä nimi veritimantit.
Jo ennen Tayloria pimeät timantit olivat kansainvälisen yhteisön hampaissa Angolan sisällissodassa. Sissiliike Unita rahoitti sotaa timantteja myymällä.
Vuonna 1998 YK:n turvallisuusneuvosto kielsi kansainvälisen kaupan näillä timanteilla. Synkimpien arvioiden mukaan jopa 20 prosenttia kansainvälisen timanttikaupan tuloista meni rikolliseen toimintaan ja asekauppaan.
Timanttikaupan ympärillä velloneet epäselvyydet johtivat lopulta laillista timanttikauppaa harjoittavien maiden ja yrittäjien järjestäytymiseen. Timanttikauppaa alettiin kontrolloida, ja lailliset timantit saivat oman sertifikaattinsa.
YK kielsi Liberian timanttikaupan vuonna 2001. Laiton kauppa on noussut esiin myös muissa konflikteissa – Norsunluurannikolla, Kongossa ja Zimbabwessa.
Huippumalli Naomi Campbell joutui viime viikolla todistamaan Haagissa pussillisesta hiomattomia timantteja, jotka hän oli saanut Charles Taylorilta. Campbellin ja hänen työtoveriensa todistukset täsmäävät niihin epäilyihin, joita Tayloria kohtaan on esitetty aseiden vaihtamisesta timantteihin.
Campbellia ei kai epäillä mistään muusta kuin sinisilmäisyydestä. Hän on silti joutunut ikävään valoon, kun ei ole oma-aloitteisesti selvittänyt kansainväliselle yhteisölle ja Haagin sotarikostuomioistuimelle timanttiepisodiaan aikaisemmin.
Oikea hetki olisi ollut silloin, kun Taylor pidätettiin ja hänet siirrettiin Haagiin.
Mikä on tarinan opetus?
Ensimmäinen opetus on, että Afrikassa ja muualla maailmassa käydään vielä asekauppaa ”kirjanpidon ohi” tapahtuvin maksuvälinein.
Niin kauan kuin tämä jatkuu, on asekaupan kontrolloiminen ja laittomien aseiden leviämisen estäminen kriisialueille vaikeaa.
Ja se toinen opetus? Kuva Naomi Campbellista Haagin sotarikostuomioistuimessa ei ole jäänyt maailmalla huomaamatta.
Kuka vain voi joutua laittoman asekaupan tai sotarikoksien todistajaksi. Haagin prosessi on jo osoittanut, että sotarikoksia selvitettäessä ei kannata jättää mitään kiviä kääntämättä – ei edes jalokiviä.
Kirjoittaja on vihreä kansanedustaja.
Tweet