Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Suomi hävisi

2.11.2012

Juha Honkonen

‘‘Kuntavaalin tulos merkitsee paluuta kolmen suuren puolueen malliin”, kuului Helsingin Sanomien pääotsikko maanantaina. Väärin.

Vuodenvaihteesta lähtien kolme suurta puoluetta pystyvät dominoimaan entistä harvemmassa kunnassa. Kokoomus, sdp ja keskusta hävisivät peräti 158 000 ääntä ja keräsivät yhteensä vain kolmasosan kaikkien äänioikeutettujen äänistä.

Vaikka jytky vaihtuikin jöötiksi, perussuomalaiset onnistuvat murentamaan konsensusasetelmia suuressa osassa kuntia. Kunnallisvaaleissa ei ole hallitus–oppositio-asetelmaa, joten suurimpien ryhmien heikkenemisellä todella on merkitystä.

Otetaan esimerkiksi Helsinki. Heikentynyt kokoomus jatkaa kyllä suurimpana puolueena, mutta keskeisissä tavoitteissaan se jää pahasti alakynteen. Hesarin vaalikoneen mukaan vain alle kolmasosa uusista valtuutetuista säilyttäisi terveyskeskusmaksut tai ulkoistaisi lisää kaupungin palveluja.

Kokoomuksen tappion ansiosta vihreät, vasemmistoliitto ja sdp saavat valtuuston enemmistön. Pelko Guggenheimin paluusta voidaan haudata.

Voitokkaat perussuomalaisetkaan eivät heilauta Helsingin politiikkaa. Ylen vaalikoneen mukaan uusista valtuutetuista vain 8,6 prosenttia ei ottaisi vastaan turvapaikan saaneita pakolaisia. Suunnilleen yhtä harva ei halua lajittelua julkisilla paikoilla oleviin roska-astioihin.

Pääkaupungin uusi valtuusto on muutenkin ajatuksiltaan varsin vihreä, vaikka Vihreä liitto kokikin niukan tappion. Valituista vain 17 prosenttia joustaisi ympäristö- ja luontoarvoista uusien työpaikkojen haalimiseksi. Suurin osa rakentaisi Hämeentielle pyörätien, ja lähes jokainen arvioisi kaikessa päätöksenteossa ympäristövaikutukset.

Pääkaupunkiseudulla ei siis ole aihetta hätään.

Vaikka suuret puolueet hävisivät eivätkä persutkaan täyttäneet gallupodotuksia, mikään niistä ei ollut vaalien suurin häviäjä. Eniten takkiin otti suomalainen politiikka. Kansa ei usko siihen enää. Jos alle kuusi kymmenestä äänioikeutetusta vaivautuu uurnille, alkaa legitimiteetti olla vaarassa. Suurintakin puoluetta äänesti vain joka kymmenes suomalainen.

Jos passiivisuus lisääntyy tätä tahtia, harkitsisin jo äänestysvelvollisuutta Belgian tapaan.

Kirjoittaja on Vihreän Langan päätoimittaja.





Viite