Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Romanit ahtaalla

Jarkko Tontti -banneri.

31.5.2010

Jarkko Tontti

Vierailin äskettäin kirjallisuustapahtumassa Unkarissa. Hilpeä ilta tokajilaisen viinitilan pöydässä katkesi vaivaantuneeseen hiljaisuuteen kun tilan isäntä intoutui kertomaan ulkomaalaisille vieraille kylän asioista.

Pahimmat pulmat olivat kuulemma peräisin naapurikunnasta, nimittäin epäilyttävät romanit. Ongelmasta viininviljelijä kertoi selviävänsä soittamalla kaartilaisille.

Hän tarkoitti Unkarin kaartia, oikeistopopulistipuolue Jobbikin puolisotilaallista järjestöä, jonka univormupukuiset jäsenet ahdistelevat romaneja Unkarin maaseudulla.

Äskettäisissä parlamenttivaaleissa Jobbik sai 17 prosenttia äänistä. Agenda on tuttua populistipuuroa: ihmisten matalimpien viettien ja pelkojen lietsontaa, monimutkaisten yhteiskunnallisten ongelmien yksinkertaistamista ja syyn sysäämistä milloin minkin sisäisen tai ulkoisen vihollisen niskaan.

Unkarin tilanne on ollut oikeistopopulismille poikkeuksellisen suotuisa. Läpikorruptoitunut sosialistipuolue onnistui hallituskaudellaan sössimään maan talouden katastrofaaliseen tilaan.

Jobbikin suosion nousun myötä puolueen kannanottoja on siistitty. Avoimen rasismin ja uhonationalismin sijaan viljellään maahanmuuttokritiikkiä, kristillis-isänmaallisia arvoja sekä EU-kriittisyyttä. Jobbikin poliitikot vakuuttelevat uupumattomasti, että he eivät ole rasisteja.

Yllättävää ei ole myöskään se, että Jobbik kertoo puolustavansa myyttistä olentoa nimeltään tavallinen ihminen, perusunkarilaista, jota muun muassa homot, romanit ja juutalaiset uhkaavat.

Unkarin muut puolueet ovat ilmoittaneet, etteivät ne ryhdy minkäänlaiseen yhteistyöhön Jobbikin kanssa. Samoin ovat todenneet Ruotsin sosiaalidemokraatit laitaoikeistolaisesta Sverigedemokraterna -puolueesta.

Ero Suomeen on hätkähdyttävä. Suomalaisten sosiaalidemokraattien alentuminen maan tapa -populismiin ja ulkomaalaispeloilla ratsastamiseen on tehnyt sdp:stä täydellisen kummajaisen eurooppalaisten sosiaalidemokraattien joukossa.

Unkarin vaalien ylivoimainen voittaja oikeistopuolue Fidesz ei viljellyt vähemmistöihin kohdistuvia ennakkoluuloja, vaikka se olisi siitä varmasti hyötynyt.

Yksi syy tähän voi olla runoilija ja poliittinen vaikuttaja Géza Szőcs, Unkarin tuore fideszläinen valtiosihteeri, joka eli nuoruutensa Romanian unkarinkielisessä osassa Transsylvaniassa. Szőcsia vainottiin ja ahdisteltiin ja hän joutui lopulta pakenemaan ulkomaille.

Tällaiset kokemukset ovat valitettavan kaukaisia suomalaisille poliitikoille, joilta ei näytä irtoavan myötätuntoa kestämättömistä olosuhteista Suomeen tulleille romaneille.

Kirjoittaja on kirjailija ja lakimies, joka ei enää osta Tokajin viinejä.





Viite