Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Reilun kaupan orjat luovat hyvinvointia

Vihreä Lanka 20 vuoden päästä -sarjassa visioidaan tulevaa.

Vihreä Lanka 20 vuoden päästä -sarjassa visioidaan tulevaa.

5.9.2012

Vesa Sisättö

Kansainvälisen ihmiskaupan nurjia puolia on tulojen epätasainen jakautuminen: orjia henkensä pitimiksi ryöstävät kehitysmaiden asukkaat saavat vain murto-osan verrattuna välittäjään, joka lopulta myy orjan palvelijaksi tai ilotaloon.

Tätä globaalin epätasa-arvon ilmentymää lieventävät reilun kaupan orjat, joita pian on tarjolla omatunnonherkille länsimaiden asukkaille. Järjestelmä takaa, että alunperin orjan kaapannut asemies saa saaliistaan kunnon hinnan.

”Lapseni pääsevät vihdoin kouluun! He oppivat lukemaan ja voivat auttaa minua asiakirjojen väärentämisessä”, iloitsee rosvopäällikkö Grundbegrepp-Yamssi Eritrean vuorilta.

”Ei ole oikein, että me paikalliset konnat joudumme ottamaan kaikki riskit... kyläläiset ovat nykyään usein aseistautuneita, eikä orjia ole helppo kaapata. Helppoahan se on jobbarin roudata kontillinen väkeä portugalilaiseen bordelliin, kun meikäläiset ovat ensin raataneet AK-47:t kuumina”.

Orjamarkkinoille on muutaman vuoden kuluttua tulossa myös luomuorjia, jotka ovat saaneet kasvaa hyvissä ja ihmismäisissä oloissa. Luomuorjille on tarjottu syötäväksi vähintään 80 prosenttisesti luomuruokaa ja loput laadukkaita terveysvaikutteisia elintarvikkeita. Luomuorjille on myös taattu mahdollisuus ulkoilla suurehkossa aitauksessa. Virikkeiksi on annettu korttipakka ja radio.

Luomu- ja reilun kaupan orjat ovat jälleen yksi esimerkki positiivisesta kehityksestä, joka on seurannut siitä, että ihmiskauppa vapautettiin yhtenä viimeisistä kaupan aloista.

Yksityiskoulut yleistyvät

Vanhempien kohonneet vaatimukset lastensa yksilöllisten oppimistarpeiden tyydyttämisestä ja persoonallisten piirteiden huomioimisesta ovat lisänneet yksityiskoulujen kysyntää. Nimensä mukaisesti yksityiskoulu on tarkoitettu yksittäiselle, ainutkertaiselle lapselle. Muita oppilaita ei ole.

”Yksityiskoulu on haaste opetushenkilökunnalle: miten keskittyä yhden lapsen opettamiseen 9–12 kouluvuoden ajan. Toisaalta järjestelmä tuo jatkuvuutta työsuhteisiin”, kertoo toiminnanjohtaja Reija-Varpu Leijaperse Suomen yksityiskoulujen liitosta.

”Kallistahan tämä on kuin fan, mutta toisaalta vanhemmat, jotka eivät laita kaikkia rahojaan lapsensa hyvinvointiin ovat huonoja vanhempia. Vanhemmuutta ei kannata harkita, ellei ole valmis kiinnittämään omia ja sukulaistensa kiinteistöjä lapsen opintokustannusten vuoksi”, Leijaperse huomauttaa.

”Toisaalta tilakustannuksista saadaan huomattavia säästöjä. Yksityiskoulun luokkahuone voi olla alle 10 neliötä, voimistelusali taas noin tavallisen autotallin kokoinen.”

Yksityiskouluja on kiitelty myös koulukiusaamisen menestyksellisestä vähentämisestä.

Kirjoitus on julkaistu alun perin 24. elokuuta ilmestyneessä Vihreässä Langassa.





Viite