Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
18.2.2014
Kuvan vanha karttapallo oli heivattu roskikseen ja löytyi sieltä onneksi ehjänä. Se oli puujalustoineen ja pastelliväreineen niin kaunis, että se pakko saada kotiimme.
Suurin osa roskiksista löytyvistä palloista on joko paljon uudempaa tekoa kuin kuvan kaunotar tai jotenkin rikki. Näin eriskummallisiksi esineiksi niitä löytyy kuitenkin suhteettoman usein. Aloin pelätä, että tästä mahtavasta opetusvälineestä ollaan luopumassa!
Sähköiset vastineet, kuten Google Maps ja Open Street Map, ovat ehkä syrjäyttämässä karttapallot. Vaikka sähköinen kartta on ylivertainen fyysiseen verrattuna, pallo voittaa ne yhä yhdessä suhteessa.
Syy johtuu geometriasta, ja on vuosisatoja ellei vuosituhansia vanha. Kun pallopinta pakotetaan tasoksi joudutaan aina tekemään kompromisseja. Erilaisia karttaprojektioita tutkimalla voi hyvin viettää koko päivän.
Mainituissa sähköisissä kartoissa projektioksi on valittu vieläpä Mercator. Se on matemaattisesti elegantti, mutta vääristää karttapintaa voimakkaasti tavalla, joka hivelee länsimaisen ihmisen itsetuntoa. Esimerkiksi Grönlanti on siinä koko Afrikan mantereen kokoinen. Jätettäköön lukijalle harjoitukseksi veikata alueiden todellinen pinta-alasuhde. Mercatorin projektiota syytettiin aikoinaan imperialistiseksi, eikä globalisaation aikakautemme maailmankuva ole siitä juuri muuttunutkaan.
Tilanne on sikälikin valitettava, että sähköisen kartan voisi hyvin toteuttaa palloprojektiona. Maapallomme yksinkertaisesti on pallo. Vaikka jo Aristoteles esitti asiasta pitävät todisteet, arkikokemuksemme puhuu tätä faktaa vastaa. Siksikin karttapallo on niin tehokas pedagoginen väline.
Itse ajattelin nostaa realismin tasoa edelleen, ja tehdä Kuun kokoisen toisen valaisimen maapallomme viereen. Suunnitelma kariutui kun laskin että tässä mittakaavassa se pitäisi sijoittaa yli kymmenen metrin päähän, parvekkeelle. No, oppia ikä kaikki.
Niinpä karttapallo on edelleen käytössä makuuhuoneemme lukuvalona.
Tweet