Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
3.5.2013
Helsingin Sanomat on tehnyt viikon aikana kaksi ansiokasta juttua valiokuntien kuulemista asiantuntijoista. Yritykset ja niiden etujärjestöt ovat ylivoimaisesti vaikutusvaltaisimpia lobbareita.
Maa- ja metsätalousvaliokunta taas ei kuule juuri lainkaan ympäristöjärjestöjä, vaikka sen rooteliin kuuluvat muun muassa eläintensuojelu, vesivarojen hoito, metsästys ja kalastus.
Aleksander Stubb (kok) heräsi vaatimaan valiokuntaistuntoja avoimiksi. Idea on vanha mutta kannatettava. Ajatusta pitäisi kuitenkin viedä pidemmälle: kaikki politiikan lobbaus pitäisi tehdä läpinäkyväksi.
Myös hallituksen esitykset ovat usein etujärjestöjen kynästä, mikä nähtiin viimeksi kehysriihen osinkoverosekoilussa. Kunnallispolitiikassa häärivät omat lobbarinsa.
Ensinnäkin Suomeen pitäisi perustaa samankaltainen lobbarirekisteri kuin on Yhdysvaltain senaatilla ja edustajainhuoneella. Rekisteristä kuka tahansa voi katsoa, kuka on lobannut ja paljonko hän on käyttänyt siihen rahaa. EU:llakin on omansa, mutta sen rekisteri on vapaaehtoinen.
Toisekseen valio- ja lautakuntien kokoukset voisi lähettää suorana nettistreamina. Katsojaluvut eivät ehkä nousisi Viidakon tähtösten tasolle, mutta politiikan avoimuus ottaisi aimo harppauksen.
Päättäjät tulevat aina verkostoitumaan salamyhkäisissä Keskiviikko- ja Läskisoosikerhoissaan, vapaamuurari- ja Rotary-porukoissaan, pörssiklubeissaan sekä Bilderberg-ryhmissään. Vaikka niistä leijuu tunkkainen äijäkatku, on keskustelulle aina tilaa.
Suureksi ongelmaksi läpinäkymättömyys nousee, jos tapaamisissa tehdään yhteiskunnallisia päätöksiä. Eduskunnan työ jos mikä on tällaista politiikantekoa. Siksi parlamentaarinen lobbaus on muutettava avoimeksi asap.
Kirjoittaja on Vihreän Langan päätoimittaja.
Tweet