Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
22.8.2014
Ellei ihmeitä tapahdu, vihreät siirtyvät oppositioon syyskuussa, viimeistään lokakuussa. Syynä ei välttämättä ole Fennovoima.
Jopa ydinvoiman ystävä, elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok) saattaa torpata Fennovoiman luvan, sillä suomalaisomistus on jäämässä noin puoleen. Se, että Kremlin jatke, Rosatom, omistaisi toisen puolikkaan, saattaa nykytilanteessa olla poliittinen hirttosilmukka.
Vihreät jättävätkin hallituksen, koska samalla kertaa syyskuussa hallitus päättää myös Olkiluodon neljännestä voimalasta. Pitäisin ihmeenä, jos reaktorin periaatelupaa ei vietäisi eduskunnan käsittelyyn.
Muut hallituspuolueet kuin vihreät tulkitsevat, että OL4:lle vain annetaan jatkoaikaa saada rakennusluvan edellyttämät asiat kuntoon. Voimala lykkääntyy, no big deal, ajatellaan.
Hallitusohjelmassa lukee, ettei Suomi myönnä periaatelupia uusille ydinvoimaloille. Onhan OL4 toki uusi, mutta sillä on jo eduskunnan siunaus. Fennovoiman reaktorista on muuttunut kaikki oleellinen, Olkiluodossa ei mikään. Siellä ei ole tapahtunut neljässä vuodessa käytännössä yhtään mitään.
Toisaalta ydinvoima vaikuttaa nyt kalliimmalta ja epävarmemmalta energialta kuin 2010.
Kun muut hallituspuolueet kuin vihreät päättävät viedä OL4:n eduskuntaan, tulee vihreille jännittävä paikka. Valtuuskunnan ja eduskuntaryhmän yhteiskokous varmasti päätyy hallituksesta lähtemiseen, mutta selittely medialle ei tule olemaan ihan helppoa.
Miksi vihreät lähtivät nyt mutteivät neljä vuotta sitten, kun
käsittelyssä oli ihan sama voimala?
Oppositioon meno kuitenkin kannattaa. Viimeksi hallitukseen jääminen
aiheutti niin pahan tappion eduskuntavaaleissa, ettei siitä ole toivuttu
vieläkään. Vihreät eivät nyt tee samaa mokaa.
Hallituskausi on niin lopuillaan, että budjetin jälkeen valmistaudutaan muutenkin vaaleihin.
Kirjoittaja on Vihreän Langan päätoimittaja.
Tweet