Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Juha Peurala
kohti kestävämpää rakennuskulttuuria: 1. Noudata voimassaolevia määräyksiä vähintään soveltuvin osin.
2. Varaudu normaalista kulumisesta aiheutuviin korjaustarpeisiin hyvissä ajoin. 3. Käytä kiinteistön kehittämiseen tarvittaessa alan asiantuntijoiden apua 4. Hyödynnä uuden teknologian mahdollisuudet.
24.3.2014
Talon käyttöikä riippuu sen hoidosta.
Nimimerkki "Kanta-asukki" kysyy: Voiko nykyaikaiselle asuinrakennukselle laskea käyttöikää? Asun 1990-luvun alussa rakennetussa puurunkoisessa, tiiliverhoillussa rivitalossa. Jos kosteusvaurioilta ja muilta onnettomuuksilta vältytään, onko talo pystyssä vielä 50, 100 tai 200 vuoden päästä? Entä modernit kerrostalot?
Eno vastaa: Meidän perällä lyhin käyttöikä – vajaa varttitunti – oli kyllä Makkos-Oskarin rantasaunalla, jonka äijä kymmenkunta vuotta sitten kyhäsi kyläjärveen viettävän rinteen päälle.
Ensimmäisestä saunakerrasta tuli samalla neitsytmatka, kun saunan perustukset pettivät ja mökki lasketti rinnettä suoraan järveen. Puoli kylää oli pelastamassa Makkos-Oskaria saunansa hylystä, mutta äijä ei suostunut tulemaan rantaan ennen kuin äitimuorinsa ompelupiirin rouvat lähtevät laiturinnokasta nauramasta.
Talot eivät ole ihan niin kuin se entisen isännän 200-vuotias kirves, johon oli varsi vaihdettu joka kymmenes vuosi ja terä kahdeskymmenes, mutta melkein. Suuri osa asuinrakennusten osista on sellaisia, että ne voidaan – ja ne pitääkin – uusia tietyssä aikasyklissä. Talon runko, jota ei ilman isoja muutostöitä pystytä korjaamaan, on yleensä hyvin pitkäikäinen, joskaan ei ikuinen.
Talon käyttöikää määrittää kuitenkin kaikkein eniten se, miten sitä hoidetaan. Annetaanko talon rapistua vapaasti vai korjataanko heti kaikki ilmenevät vauriot ja pidetään huoli, että uusittavat osat vaihdetaan aikataulussa? Oma kotirivarisi kestää hyvällä huollolla ja remontoinnilla varmasti 50 tai 100 vuotta. 200 vuoden kohdalla mennään jo niin kauas tulevaisuuteen, että on vaikea tietää silloisia olosuhteita tai asumisvaatimuksia.
Lopullisesti talon käyttöikä määrittyy yleensä muista kuin rakenteiden kestävyyteen liittyvistä syistä. Jossain vaiheessa voi tulla vastaan piste, jossa talon käytön ja sen kunnostamiseen vaadittavan rahan suhde ei enää ole tolkullinen. Tulee järkevämmäksi purkaa koko talo.
Moderneista betonielementtitaloista sanotaan usein, että ne suunniteltiin kestämään vain 30–50 vuotta. Ajatus oli varmaankin, että ne olisi korvattu jollain tulevaisuuden plastisella arkkitehtuurilla viimeistään vuonna 2000. Sinänsä betonitalojenkin rakenteet kestävät – betoni on itse asiassa aine, joka vain lujittuu ensimmäiset sata vuotta.
Mutta remontointia ja huoltoa nämäkin talot vaativat. Mitään purkuaaltoa ei kuitenkaan ole odotettavissa, paitsi ehkä taantuvilla alueilla, jossa vanhoihin kerrostaloihin ei riitä asukkaita maksamaan remontteja.
Makkonenkin saisi vihdoinkin purkaa sen saunansa tai vaihtoehtoisesti kiskoa sen takaisin rannalle.
Kysy mitä vain, Eno tietää vastauksen!
Tweet