Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
8.3.2012
”Seisomme visuaalisen vuosisadan kynnyksellä. Vanha Gutenbergin galaksi horjuu meidän jalkojemme alla. Kun astumme visuaaliseen maailmaan, meillä täytyy olla niitä lukutaitoja, jotka ovat mahdollistaneet meille elämän tässä Gutenbergin galaksissa.”
Näin sanoi Janne Gallen-Kallela-Sirén Nelosen uutisille tammikuussa. Vaikka kyseisestä haastatteluvideosta väännettiin ”Tämä selitys on täyttä guggeinheimia”-otsikolla huumorihittiä nettiin, museomiehen puheissa on tolkkua.
Vaikken aivan hahmota amerikkalaisen franchise-brändin tärkeyttä visuaalisen lukutaidon kehittäjänä, olen Gallen-Kallela-Sirénin kanssa samaa mieltä siitä, että kyseessä on yksi tulevaisuuden tärkeimmistä kansalaistaidoista. Journalistina se tarkoittaa minulle, että työkalujani ovat sanojen sijasta yhä enemmän numerot, muodot ja värit.
Visuaalisuuden merkitys korostuu verkossa. Tekstien sijaan esimerkiksi sosiaalisessa mediassa leviävät kuvat. Onneksi tämä ei tarkoita pelkästään tuhatta erilaista versiota What do people think I do -meemistä vaan myös oikeasti laadukkaita infografiikoita.
Suomessa tähän trendiin on tarttunut komeasti muun muassa Helsingin kaupungin tietokeskus, jonka Open Helsinki -kilpailussa etsitään parhaita tapoja visualisoida tietoa. Myös Vihreässä Langassa on on syksyisen lehtiuudistuksen jälkeen on ollut oma aukeamansa infografiikoille.
Tällä kertaa aiheena on EU-valtioiden velka. Jos haluaa testata vanhan sanonnan paikkansa pitävyyttä, voi kuvaa verrata profiilijuttuun Olavi Uusivirrasta. Siinä on nimittäin melko tarkalleen tuhat sanaa.
Kirjoittaja on Vihreän Langan verkkotoimittaja, joka on innokas harjoittelemaan journalismia ilman sanoja.
Tweet