Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
11.9.2015
Varmalla työllistymisellä on sivuvaikutuksia.
Viime vuonna yliopistot, ammattikorkeakoulut ja ammattikoulut kytkettiin tulevaisuutta luotaavaan kvanttitietokoneeseen, jotta opiskelijoiden koulutusvalinnat varmasti tuottaisivat työpaikan tulevaisuudessa. Kokeilu on saanut ristiriitaisen vastaanoton.
”Meidän ei ehkä olisi pitänyt laatia järjestelmästä niin kokonaisvaltaista. Nythän sama kvanttitietokone laatii välittömästi uudet opetusohjelmat maamme 700 000 opiskelijalle. Tästä seuraa tiettyä epäjärjestystä”, myöntää opetushallinnon suunnittelija Liljaliisa Verenheimo-Tappaja.
Kvanttitietokone on aidossa yhteydessä tulevaisuuteen, joten sen ennusteet ovat päteviä. Ongelma on, että tulevaisuus ei ole ihan niin pysyvä kuin tutkijat toivoivat. Aika heilahtelee-pyörähtelee kiivaasti, joten tulevaisuudetkin muuttuvat jatkuvasti.
”Niin. Viime kuussa yli 90 prosenttia opiskelijoistamme siirrettiin koulutusohjelmaan, joka olisi tehnyt heistä eräänlaisia teknisiä karjakkoja. Vajaa 10 prosenttia olisi saanut sirkustaiteilijan koulutuksen. Kurkistimme tulevaisuuteen ja totesimme että vuonna 2050 oli todellakin tulevaisuus, jossa karjakoista oli huutava pula, koska vientimme koostui lähes pelkästään Intiaan vietävistä pyhistä lehmistä. Miksi näin oli, ja miksi sirkustaiteilijoitakin tarvittiin, jäi valitettavasti selvittämättä, sillä kyseinen tulevaisuus romahti vahingossa”, Verenheimo-Tappaja huokaa.
”Tällä viikolla koulutamme lähinnä muotipiirtäjiä, logistiikkajohtajia ja korvauskäsittelijöitä, emmekä uskalla kurkistaa miksi”, Verenheimo-Tappaja harmittelee.
”Mutta joka tapauksessa uskomme, että monipuolinen koulutus parantaa Suomen kilpailukykyä tulevaisuudessa.”
Tweet