Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
jimnista / Flickr (CC-BY)
Luvassa hämärtyvää. Yhdistelmäkuvassa osittainen auringonpimennys Kaliforniassa vuonna 2012.
21.8.2017
Yhdysvalloissa ihaillaan tänään maanantaina täydellistä auringonpimennystä. Vaikka ilmiö on melko lyhytaikainen – pimennys kestää noin kaksi tuntia – joutuvat aurinkoenergiaa tuottavat yhtiöt turvautumaan poikkeusjärjestelyihin.
Pohjois-Carolinassa toimivan Duke Energyn järjestelmäpäällikkö Sammy Roberts arvioi, että yhtiön tuotantoteho putoaa 2,5 gigawatista 0,2 gigawattiin. Reilun kahden gigawatin vajaus vastaa sitä Suomen neljästä ydinvoimalasta kolme ajettaisiin alas.
Samalla, kun aurinkoenergian tuotanto hiipuu, sähkönkulutus kasvaa, kun valaistuksen tarve lisääntyy. Pohjois-Carolinassa tilannetta paikataan erityisesti kaasuvoimalla. Robertsin mukaan tilannetta voidaan tarpeen tullen hallita korvaamalla aurinkoenergian tuotantoa maakaasulla jo ennen pimennyksen alkua.
Muualla Yhdysvalloissa haasteet ovat vielä suurempia, sillä esimerkiksi Kaliforniassa paikallinen verkkoyhtiö arvioi vajauksen olevan suurimmillaan jopa 5,6 gigawattia.
Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun aurinkovoiman tuottajat ja sähköverkkoyhtiöt joutuvat varautumaan auringonpimennykseen.
Vuoden 2015 maaliskuussa auringonpimennys laski Euroopan aurinkoenergian tuotantoa peräti 17 gigawattia. Koska pimennys ajoittui aamupäivään, tuotantotehon pudotusta suurempi haaste oli sen nopea palautuminen auringonpimennyksen päättyessä. Tuotantoteho nousi pimennyksen päättyessä ja keskipäivän lähestyessä peräti 25 gigawatilla vain yhden tunnin aikana.
Verkkoyhtiöiden yhteistyön ansiosta auringonpimennys ei aiheuttanut jakeluhäiriöitä.
”Haastavan tilanteen hallinta osoittaa, että alueellisten siirtoverkkojen yhteistyö toimii”, sanoi puheenjohtaja Pierre Bornard eurooppalaisten verkkoyhtiöiden kattojärjestön tiedotteessa.
Auringonpimennys ei kuitenkaan ole kovin usein toistuva ongelma uusiutuvan energian tuottajille. Edellinen täydellinen auringonpimennys koettiin Yhdysvalloissa vuonna 1979 ja seuraavat vasta vuosina 2024 ja 2045.
Muualla maailmassa seuraavat täydelliset auringonpimennykset koetaan Etelä-Amerikassa vuosina 2019 ja 2020 sekä Etelämantereella 2021.
Klo 12.40 Korjattu yksikkövirhe 2 kappaleesta.
auringonpimennys  energiantuotanto  aurinkovoima 
Tweet