Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
20.10.2016
Maailma olisi parempi paikka, jos kaikki opiskelisivat tähtitiedettä. Tämä on professori Esko Valtaojan vakioheitto. Eilen sen kuuli täyteen pakkautunut Helsingin yliopiston juhlasali. Paikalla oli Tieteen ja teknologian vihreiden kutsuma tilaisuus, jossa Valtaoja keskusteli kansanedustaja, tekniikan tohtori Jyrki Kasvin (vihr) kanssa.
Keskustelu oli valoisin katsaus maailman tilaan, jonka olen kuullut kuukausiin.
Molemmat miehet vakuuttivat, että kehitys kulkee jatkuvasti parempaan suuntaan: Äärimmäinen köyhyys on lähes kitketty, ihmisten koulutustaso on noussut, Suomessa sellutehtaiden pilaamat järvet ovat puhdistuneet, Helsingin ilmanlaatu on parantunut ja elinikämme kasvaa jatkuvasti. Osa esimerkeistä oli hyvin henkilökohtaisia.
"Jos olisin syntynyt parikymmentä vuotta aiemmin, olisin jo kymmenen vuotta sitten kuollut v-mäiseen tautiin", Jyrki Kasvi sanoi viitaten sairastamaansa syöpään.
Tämän hetken kovin kehitys on digitalisaatio. Sekin parantaa maailmaa, koska se mahdollistaa talouskasvun niin, että luonnonvaroja säästyy tuleville sukupolville.
"Elokuussa Nature-lehdessä julkaistiin vuoden tärkein uutinen, joka vahvistaa tämän. Vaikka sitä uutista ei tietenkään kukaan Suomessa edes huomannut", Valtaoja sanoi.
Hän viittasi tiedelehti Naturen artikkeliin siitä, miten vuosina 1993-2006 globaali talous kasvoi 153 prosenttia ja väkiluku kasvoi 23 prosenttia, mutta ympäristöjalanjälki kasvoi vain 9 prosenttia. Tutkimus todistaa, että talous voi kasvaa ilman ympäristön tuhoamista.
"Meillä on jo kaikki teknologia, joka vaaditaan ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen", Valtaoja muistutti.
Vaikka ei jakaisikaan professorin näkemystä siitä, että ydinvoiman voimakas globaali lisärakentaminen on välttämätöntä, niin välillä on hyvä tulla muistutetuksi ihmisen kekseliäisyydestä. Kuten Jyrki Kasvi sen muotoili:
"Melkein jokainen keksintö, joka tieteiskirjallisuudessa on viime vuosikymmeninä kirjoitettu, on tullut todeksi."
irtikytkentä  väestönkasvu  talouskasvu 
Tweet