Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
24.11.2017
Kun Punavuoresta katselee, kansanedustaja Mikko Kärnä vaikuttaa kummalliselta. Pelleltä tai kylähullulta.
Kärnä pistää vähintään tiedotteen per päivä ja tykittelee pitkin Twitteriä ja Facebookia.
Kärnä on kuin pikkukaupungin raitilla paita auki pakkasessa meuhkaava rähinäviinankäyttäjä, jolla on paha sana jokaiselle ohikulkijalle.
Parin viikon sisään Kärnä on lyönyt paitsi – tietenkin – vihreitä ja vasemmistoa, myös Keskoa, Animaliaa, Mehiläistä, kokoomusta, susia, Antti Rinnettä ja yliopistojen kielipolitiikkaa. Ja sitten oli tietenkin se raivostuminen vegaanimajoneesille.
Kaasuputki-sivua ylläpitävä Jami Järvinen keksi alkukuusta peräti kärnästys-uussanan.
Kärnä ei kuitenkaan ole pelle eikä kylähullu. Kärnä tietää, että meuhkaaminen toimii.
Kärnästys on onnistunut mediastrategia: Mikko Kärnä on tehnyt itsestään Suomen tunnetuimman ensimmäisen kauden rivikansanedustajan.
Tehdäänpä pieni epätieteellinen, mutta suuntaa-antava mediakatsaus. Hain kolmen puoluelehden sivuilta marraskuun jutut Mikko Kärnästä ja kunkin puolueen puheenjohtajasta. Tein haut lehtien omilla hakukoneilla, hakusanoina olivat aina Kärnä ja kyseisen puheenjohtajan sukunimi.
Keskustan äänenkannattajan Suomenmaan verkkosivuilla on julkaistu marraskuussa nelisenkymmentä juttua, joissa käsitellään Juha Sipilää tavalla tai toisella. Samana aikana Mikko Kärnää käsitteleviä juttuja on tullut kymmenkunta.
Neljäsosa huomiosta, jonka saa oman puolueen puheenjohtaja ja pääministeri. Ei hassumpaa!
Sipilä-jutuista huomattava osa on Suomen tietotoimiston tekoa, ja niissä Sipilä esiintyy pääministerinä, maan asioiden hoitajana eikä poliitikkona. Kärnä-jutuista melkein jokainen kertoo Mikko Kärnän mielipiteestä tai lausunnosta.
Hallituskumppani kokoomuksen Verkkouutisissa suhde on melkein sama: kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo kirjaa nimiinsä kymmenkunta juttua marraskuulta. Keskustan ensimmäisen kauden kansanedustaja Mikko Kärnä kolme.
Entäpä suurimman oppositiopuolueen sdp:n äänenkannattaja Demokraatti?
Puolueen puheenjohtaja Antti Rinne on aiheena noin viidessätoista jutussa marraskuussa. Näistä noin puolet kertoo Rinteen kannasta johonkin.
Demokraatin Mikko Kärnä -lukema kilahtaa marraskuulta yli kymmenen jutun. Näistä melkein kaikki ovat lyhyehköjä, Kärnän tiedotteen pohjalta tehtyjä uutisia.
Demokraatti on kertonut verkkosivuillaan marraskuussa hallituspuolueen rivikansanedustajan kannan useammin kuin puolueen puheenjohtajan kannan.
Demokraatti tuskin pitää Kärnää Rinnettä merkittävämpänä yhteiskunnallisena keskustelijana. Mutta Kärnä ymmärtää, miten Demokraatti ja uutismedia ylipäätään toimii.
Uutiskone vaatii sisäänsä jatkuvasti lisää materiaalia. Uutiskoneen hoitajia, eli toimittajia on kovin rajallinen määrä. Räväkkä mielipide asiaan kuin asiaan menee läpi riittävän usein.
Toimittajatkin ymmärtävät kuvion. Luultavasti haluna on myös näyttää, että katsokaa nyt tätä hallituspuolueen jäbää, se on ihan täysi spede!
Vegaanimajoneesin tuhrima julkisuus on julkisuutta siinä missä muukin.
Siksi Kärnä murtautuu mediaan viikottain jos ei päivittäin. Ja siksi siellä, missä kaksi pääkaupunkilaista kohtaa, puhutaan todennäköisemmin Mikko Kärnästä kuin vaikkapa Emma Karista tai Erkki Tuomiojasta.
Kärnä tuskin on kylmästi laskelmoinut tätä kuviota. Luultavasti Kärnä aidosti tuohtuu nopeasti ja monista asioista.
Luultavasti hän on huomannut, ettei tuohtumusta kannata liikaa suitsia, vaan kirjoittaa se auki saman tien blogiin, someen tai tiedotteeseen. Media palkitsee tämän ja myönteinen vaste vahvistaa käytöstä.
Voi olla, että provosoijan ja kaikestameuhkaajan rooli sulkee ovia. Kuinka moni Kärnän nimen tunteva ajattelee, että siinäpä ministeriainesta?
Nopeat näykkäisyt sinne tänne toki unohtuvatkin nopeasti. Ja siinä on myös Kärnän ongelma. Ilman jatkuvaa julkisuutta Kärnä-tietoisuus hiipuu ja jättää jälkeensä vain epämääräisen mielikuvan lappilaisesta, joka ei kestänyt majoneesia.
Muokattu jutun 2. kappaletta kello 15.20.
Tweet