Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Näpit irti naisista, Soini!

18.4.2015

Annakaisa Suni

Käyttäjän Annakaisa Suni kuva

Perussuomalaisten Timo Soini, mahdollisesti ministeri Suomen seuraavassa hallituksessa, aikoo hankaloittaa abortin saamista. Keskustan Juha Sipilä, hyvin todennäköisesti Suomen seuraava pääministeri, miettii samaa.

Minä taas mietin, miten mahtavaa on, että saan itse päättää kropastani. Saan harrastaa seksiä, vaikka en ole naimisissa. Saan välttää raskaaksi tulemisen kondomin, e-pillereiden tai muiden ehkäisyvälineiden avulla - näistä minua valistettiin jo koulussa. Jos tarvitsen, voin hakea lähiapteekista jälkiehkäisypillerin tai lääkäriltä abortin. Jos olisin sattunut syntymään mieheksi naisen ruumiissa, saisin korjata ruumiini vastaamaan mieltäni.

Tämä ei ole itsestäänselvyys, vaan poliittisten päätösten tulos. Nykyinen aborttilaki säädettiin vuonna 1970 ja ehkäisyn saatavuus turvattiin vuonna 1972. Sukupuolen korjaamista säätelevä translaki säädettiin vuonna 2003. Viime vuoden lopussa translakia olisi voitu uudistaa niin, että sukupuolensa korjaavaa ei enää pakkosterilisoida, mutta kristillisdemokraatit ja kokoomus torppasivat uudistuksen.

Naisen oikeutta omaan kroppaansa voidaan myös rajoittaa. Puola on vaihtanut vapaan abortin lähes täyskieltoon, Espanjassa konservatiivihallitus yritti viime vuonna muuttaa vain muutaman vuoden vanhan lain vapaasta abortista, mutta joutui onneksi perääntymään suuren vastustuksen vuoksi.

Suomessa seuraava eduskunta päättää kansalaisaloitteesta, jonka mukaan lääkärien ja hoitajien pitää saada kieltäytyä abortin tekemisestä "vakaumuksellisista syistä". 68 654 ihmistä allekirjoitti aloitteen. Muutos saattaa kuulostaa pieneltä, mutta se on osa abortinvastustajien laajempaa suunnitelmaa. Se vaikeuttaisi erityisesti pienillä paikkakunnilla asuvien oikeutta päättää raskaudestaan. Se myös asettaisi terveydenhuollon ammattilaiset eriarvoiseen asemaan: olisiko niin, että kristitty tai muslimi hoitaja saa kieltäytyä osallistumasta aborttiin, mutta ateisti ei? Muutos voisi myös avata tietä muille rajoituksille.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ja kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen ovat allekirjoittaneet aloitteen ja ajavat sitä kaikin voimin. Heille se on vain yksi askel, sillä molemmat vastustavat aborttia ylipäänsä. Pääministerin puvuntakkia harteilleen sovitteleva Juha Sipilä ei ole suostunut kertomaan, mitä mieltä on aloitteesta. Kristittyyn liikkeeseen kuuluva Sipilä on todennut, että elämä on lähtökohtaisesti pyhä.

Viime vuonna saatiin todiste kansalaisaloitteen voimasta, kun eduskunta hyväksyi tasa-arvoisen avioliittolain. Hyväksytäänkö ensi kaudella aloite, joka hankaloittaa abortin saamista? Siitä päättävät ne 200 kansanedustajaa, jotka valitaan sunnuntaina.

Itse äänestin jo ennakkoon feministiä, joka haluaa antaa minun jatkossakin päättää omasta kropastani. Valinnanvaraa on: näissä vaaleissa on ehdolla yli 300 feministiä lähes kaikista puolueista, kun esimerkiksi viime kevään eurovaaleissa feministiksi itseään kutsui kaksi ehdokasta. Lisäksi on paljon fiksuja tasa-arvon kannattajia, jotka eivät ehkä kutsu itseään feministeiksi, mutta vastustavat Soinin ja Räsäsen linjaa.

Äänestä siis sunnuntaina omantuntosi mukaan, jos tykkäät esimerkiksi seksistä ja ihmisoikeuksista.

eduskuntavaalit 2015 





Viite