Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Feministi luopuu

2.3.2015

Annakaisa Suni

Käyttäjän Annakaisa Suni kuva
Tasavalta-blogi seuraa kevään eduskuntavaaleja.

222 eduskuntavaaliehdokasta on ilmoittautunut mukaan Naisasialiitto unionin Feministiset vaalit -kampanjaan kuukauden aikana. Kampanja määrittelee feminismin pienimmän yhteisen nimittäjän kautta: ehdokkaat lupaavat ajaa tasa-arvoa, yhtäläisiä ihmisoikeuksia ja kaikkien oikeutta turvaan väkivallalta.

Mielestäni laaja lähestymistapa toimii. Ehdokkaita on mukana kaikista eduskuntapuolueista kristillisdemokraatteja, perussuomalaisia ja muutos 2011:ta lukuun ottamatta. Ilahduttavan moni mies on lähtenyt mukaan. Tältä pohjalta voi aloittaa keskustelun siitä, miten tasa-arvoa, ihmisoikeuksia ja oikeutta turvaan edistetään. Yhteiset tekijät on löydetty, ja nyt pitää saada näkyviin puolueiden ja ehdokkaiden väliset erot. Niitä voi etsiä esimerkiksi Onko hoivalla sukupuolta? -paneelissa keskiviikkona, Seksi on politiikkaa  -paneelissa torstaina tai Naistenpäivän vaali-illassa torstaina.

Puolueiden puheenjohtajista Feministisissä vaaleissa ovat mukana vain vihreiden Ville Niinistö ja vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki. Äijäfeministiksi itseään kutsuvan Antti Rinteen (sdp) luulisi liittyvän pian mukaan. Muita puheenjohtajia sana feminismi saattaa pelottaa. On ihan kiinnostavaa seurata, ketkä kutsuvat itseään feministiksi. Se ei vielä takaa mitään politiikan sisällöstä. Toisaalta feministit ovat eri mieltä keskenään, eikä se ole mikään heikkous, vaan keskustelua. Feminismin rajaaminen pienen oikeaoppisen joukon asiaksi auttaa korkeintaan siihen joukkoon kuuluvia. Esimerkkiä näyttää Yle Areenasta löytyvä ruotsalaisdokumentti Fittstim - Min kamp: toimittaja Belinda Olsson esittää välillä rakentavaa kritiikkiä ja hutkii välillä vastustajiaan törkeästi tisseille. Dokumenttisarja menee hetkittäin älyllisesti epärehellisen puolelle, mutta uskaltaa haastaa feministit ottamaan mittaa toisistaan.

Naisasialiitto unionikin on piilottanut mukahelppoihin arvoihinsa vaativan lauseen: "(Yhdenvertainen yhteiskunta) edellyttää myös omien etuoikeuksien myöntämistä ja tarvittaessa niistä luopumista". Mistä omien äänestäjiensä eduista vihreät, vasemmistoliitto tai keskusta ovat valmiita luopumaan?

Mistä olisin itse valmis luopumaan koulutettuna valkoisena naisena? Olisinko antanut opiskelupaikkani vähemmistön edustajalle? Pitäisikö minun tehdä puolen vuoden kansalaispalvelus tasa-arvon nimissä?

eduskuntavaalit 2015 





Viite