Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Kirjoittaja on vihreiden kansanedustaja ja Vihreiden naisten puheenjohtaja.
16.2.2018
Perhevapaauudistus on kaadettu ja kuopattu. Käsi ylös, kuka yllättyi? Sipilän hallitus ei ole kunnostautunut tasa-arvohankkeiden eteenpäin viemisessä. Sen sijaan tasa-arvo ottaa askeleita taaksepäin.
Uudistus kaatui, koska sitä ei haluttu viedä läpi. Hallitus oli jo etukäteen päättänyt, ettei uudistus saa maksaa mitään, eikä juuri muuttaakaan mitään. Uudistusta sanoi ajavansa erityisesti kokoomus. Silti kokoomus ei vienyt perhevapaiden uudistamista hallitusohjelmaan eikä se ajanut sitä läpi edes hallituksen tasa-arvo-ohjelmaan. Pääministeri totesikin, että näin merkittävästä uudistuksesta pitäisi linjata jo hallitusohjelmassa.
Touko Aalto sanoi heti uudistuksen kaaduttua, että vihreät tulevat vaatimaan perhevapaiden uudistamisen seuraavaan hallitusohjelmaan.
Miksi perhevapailla on niin suuri merkitys? Kotiäitiyhteiskunta elää Suomessa edelleen vahvana. Hoivavastuu kasaantuu naisille. Naiset käyttävät yli 90 prosenttia kaikista perhevapaista. Niistä perhevapaista, joita ei ole kiintiöity kummallekaan vanhemmalle, äidit käyttävät 98,3 prosenttia. Kotihoidontukea käyttävät lähes pelkästään naiset. Se, että naiset jäävät vuosiksi kotiin hoitamaan lapsia, näkyy naisten työmarkkina-asemassa, urakehityksessä, palkkatasossa ja lopulta myös eläkkeissä. Pätkätyöt kasaantuvat naisille, johtotehtävät miehille. Eläkeläisköyhyys on yleisempää naisten keskuudessa. Jos naisten asemaa halutaan parantaa, perhevapaat on korjattava.
Vihreän feminismin tavoitteena on epätasa-arvoisten rakenteiden korjaaminen, ja kaikille reilumman yhteiskunnan rakentaminen. Suomen epätasa-arvoisesta perhevapaajärjestelmästä eivät kärsi vain naiset. Siitä kärsivät myös miehet. Isien tasavertainen vanhemmuus ei toteudu ilman perhevapaiden uudistamista. Isät käyttävät perhevapaista hälyttävän pienen osan: isien osuus kaikista käytetyistä vanhempainvapaista on vähän päälle yhdeksän prosenttia. Yhteisiä vapaita isät eivät käytä, niiden katsotaan kuuluvan äideille. Isien pitämien perhevapaiden osuutta on saatu kasvatettua ainoastaan lisäämällä isille korvamerkittyjä vapaita. Siksi juuri isien omat vapaat ovat tie muutokseen.
Vapaat jakautuvat Suomessa huomattavasti epätasaisemmin kuin muissa Pohjoismaissa. Tämä ei johdu siitä, että suomalaiset isät rakastaisivat lapsiaan vähemmän kuin norjalaiset isät tai että suomalaiset naiset olisivat vähemmän kunnianhimoisia kuin ruotsalaiset naiset. Epätasa-arvo johtuu epätasa-arvoisesta järjestelmästä. Vihreät ovat esittäneet perhevapaamallia, joka lisää tasa-arvoa perhe- ja lapsiystävällisellä tavalla.
Me lisäisimme perhevapaisiin joustoa ja valinnanvapautta. Ansiosidonnaisista vanhempainvapaista isälle korvamerkittäisiin nykyisen kahden kuukauden sijaan viisi kuukautta, äidille nykyisen neljän kuukauden sijaan viisi kuukautta ja lisäksi viisi kuukautta vanhemmat saisivat jakaa haluamallaan tavalla.
Vanhempain- ja hoitorahaa voisi nostaa pienemmissä erissä ja pidentää siten niiden kestoa. Vapaita voi hyödyntää myös lyhyinä pätkinä tai osapäiväisesti. Perheissä, joissa isä ei käyttäisi osuuttaan vapaista, äidin ansiosidonnainen perhevapaa ei lyhentyisi nykyisestä.
Vihreiden malli on ei merkittävästi lisäisi kustannuksia, mutta se olisi askel kohti 6+6+6 -mallia. Se kannustaisi molempia vanhempia olemaan sekä lapsilleen läsnä että työelämässä mukana. Tämä on uudistus, joka voidaan toteuttaa nopeasti. Kyse on ainoastaan siitä, halutaanko tasa-arvoa edistää vai ei. Ikävä kyllä tässä maassa on nyt hallitus, joka ei tätä halua. Vuoden kuluttua katsotaan uudestaan.
Kirjoittaja on vihreiden kansanedustaja ja Vihreiden naisten puheenjohtaja.
perhevapaa  perhevapaat  feminismi  perhepolitiikka 
Tweet