Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Markus Drake on Brysselin vihreät ry:n puheenjohtaja.

Markus Drake on Brysselin vihreät ry:n puheenjohtaja.

Korruption vuoksi kuolleet toimittajat

29.3.2018

Markus Drake

Kahdessa EU-maassa on vuoden sisällä tapettu tutkiva toimittaja. Kuolemat ovat suorassa kytköksessä heidän työhönsä.

Slovakialainen Ján Kuciak löydettiin ammuttuna asunnostaan 26 helmikuuta 2018 yhdessä tyttöystävänsä, Martina Kušnírován kanssa. Molemmat olivat 27-vuotiaita.

53-vuotias Daphne Caruana Galizia oli maltalainen toimittaja, pitkäaikainen korruption vastainen aktivisti ja bloggaaja. Hän kuoli autopommin räjähdykseen 16 lokakuuta 2017.

Kuciak ja galizia tutkivat molemmat valtaapitävien poliitikkojen ja järjestäytyneen rikollisuuden yhteyksiä.

 

Slovakiassa Kuciakin tapon tutkimukset olivat viime aikoina kohdistuneet paikalliseen mediaparoniin ja kiinteistövälittäjään, joka paljastusjutun jälkeen oli alkanut uhkailla Kuciakia ja hänen perhettään. Uhkailusta oli tehty poliisi-ilmoitus, joka ei ampumisen ajankohtana ollut vielä johtanut toimenpiteisiin.

Toisaalta Kuciakilla oli työn alla suurempi paljastustutkinta joka liittyi Slovakian pääministeripuolueen, sosialidemokraattisen Smer - SDn, johtavien poliitikkojen väitettyihin yhteyksiin 'Ndranghetaan, Italian Kalabriasta kotoisin olevaan rikollisjärjestöön.

 

Maltan saarella Daphne Caruana Galizia oli jo pitkään paljastanut poliittista korruptiota. Hän keskittyi varsinkin nykyisen pääministeripuolueen, sosialidemokraattisen Partit Laburistaan. Rahanpesua, järjestäytynyttä rikollisuutta, nepotismia, korruptiota ja tietenkin Maltalle rahaa tuovia asioita kuten verkkouhkapelit ja kansallisuuden myymistä eli siis maltalaisia passeja rahamaksuja vastaan. Caruana Galizia oli piikkinä lihassa myös oppositiota johtaneelle konservatiivipuolueelle.

Ennen kuolemaansa Caruana Galizia keskittyi Panama-papereiden kytköksiin maltalaisiin ministereihin ja johtaviin virkamiehiin. Hän oli ilmoittanut saamistaan uhkauksista kaksi viikkoa ennen pommi-iskua. Galizian viimeinen teksti, juuri ennen autoon nousua, oli "There are crooks everywhere you look now. The situation is desperate", eli suunnilleen "Minne katsotkaan, kaikkialla on roistoja nykyään. Tilanne on epätoivoinen."

 

Tapettuihin toimittajiin kohdistuneet uhkaukset eivät olleet piilossa tai salaisia. Molempiin kohdistettiin vihaa valtionjohdon taholta. Slovakian pääministeri kutsui vuonna 2016 tutkivia toimittajia julkisesti "likaisiksi slovakianvastaisiksi huoriksi". Caruana Galizian murhan jälkeen maltalainen poliisin kersantti joka oli ollut toimittajan tutkimusten kohteena kirjoitti Facebook-viestin joka käännettynä kuuluu "Jokainen saa mitä ansaitsee, lehmänpaska!! Olen iloinen :)"

Molemmissa maissa tapettujen toimittajien tukijat järjestivät suuria protesteja. Kummassakin maassa yksittäiset ministerit ja virkamiehet ovat joutuneet eroamaan murhien tai toimittajien tutkimusten vuoksi. Mutta kummassakaan maassa varsinainen tilanne, eli se, että valtapuoluetta tahraa epäilty kytkös järjestäytyneeseen rikollisuuteen ja toimittajien murhiin, ei ole muuttunut.

 

Vaikka poliitikot eroaisivatkin, vaikka korruptoituneet puolueet menettäisivät valta-asemansa, vaikka rahahanat katkaistaisiin, niin jäljelle jää pelko. Se pelko elää toimittajien keskuudessa ja kansalaisyhteiskunnassa.

Yksi Kuciakin käyttämä väline oli laki asiakirjojen julkisuudesta. Sitä hän käytti kerätäkseen todisteita rahojen liikkumisesta ja rakenteellisesta korruptiosta. Vaikka Kuciak säilytti tutkimusmateriaalinsa turvallisesti ja käytti salattuja viestimiä, hän ei pystynyt estämään viranomaisia tietämästä mitä materiaalia hän pyysi, ja keistä. Näin viranomaiskoneisto pystyi rakentamaan kuvan hänen selvitystensä kohteista. Näin kohteet saivat tiedon siitä, että he olivat toimittajan tähtäimessä. Näin tutkinnan kohteet saivat tietää kuka hän oli ja missä hän asui.

 

Euroopan unionissa tapahtuu EU-politiikan lahjontaa, byrokraattien ja poliitikkojen pyöröovia ja vaikka mitä, mutta suurimmat ongelmat ovat jäsenmaissa. Siellä missä korruptiota esiintyy eniten, pitävät kansalaiset usein EU:ta osa-ratkaisuna ongelmiin.

Euroopan unioni on Maltan ja Slovakian tapauksissa painostanut aktiivisesti maiden hallituksia. Euroopan parlamentin tutkintadelegaatio, komission lausunnot ja muita keinoja on käytetty painostamaan maita avoimeen ja tehokkaaseen tutkintaan. Mutta EU ei vielä ole käyttänyt kaikkia keinoja.

Slovakian tapauksessa osa Kuciakin toimittajantyöstä oli pyrkimys osoittaa että nimenomaan EUn maataloustukia olisi kanavoitu 'Ndranghetan pussiin.

Jos tämä osoittautuu pitäneen paikkansa, niin tukien menettäminen olisi vähintä mitä voisi odottaa. Sekä Slovakiassa että Maltalla poliisitutkinnat ovat edenneet epätyydyttävästi. Kummassakaan tapauksessa ei ole mitään merkkejä siitä, että murhat tilanneita oltaisiin tavoitettu.

 

EU osoittautuu tässä tilanteessa painostajaksi, tsemppaajaksi ja vähän liian kärsivälliseksi sivusta seuraajaksi.

Yksi symboolisesti tärkeä aloite on Investigative Journalism for EU -aloite. Sen kautta monikansalliset toimittajatiimit voivat hakea rahoitusta tutkimukselle, joka liittyy korruptioon, talousrikollisuuteen, turvallisuuteen, demokratiaan, ihmisoikeuksiin, ympäristöön ja ilmastonmuutokseen tavalla joka liittyy Euroopan unioniin.

Rahaa hankkeella on 450 000 euroa, ja hakumäärät ovat 5 000 ja 50 000 euron välillä. Lisätietoa löytyy täältä. Haun deadline on toukokuun alussa, joten vielä ehtii laittaa tiimi kasaan ja valmistella hakemus.

Jos rahat menevät vaikkapa Slovakian tai Maltan vyyhtien jatkoselvittämiseen niin uskon että se olisi juuri sitä mitä Ján ja Daphne olisivat halunneet.

 

Kuuntele juttu Europod-podcastissa.

eu-blogi  sanavapaus 





Viite