Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Raskauttavien asianhaarojen joulumyytti

Juha Peurala

Eno-kuvitus
Varmista joulurauha itsellesi ja muille! Kahlitse kätesi nippusiteillä selän taakse. Kun kynttilä on palanut tarpeeksi, Toikan lintuun sidottu naru palaa poikki ja kattoon ripustettu jättitonttulakki putoaa kruunaamaan paketin.Juha Peurala

Varmista joulurauha itsellesi ja muille! Kahlitse kätesi nippusiteillä selän taakse. Kun kynttilä on palanut tarpeeksi, Toikan lintuun sidottu naru palaa poikki ja kattoon ripustettu jättitonttulakki putoaa kruunaamaan paketin.

24.12.2014

Eno

Nimimerkki " Asiaton oleskelu" kysyy: Suomen Turussa joulurauha julistetaan näin: ”se, joka tämän rauhan rikkoo ja joulujuhlaa jollakin laittomalla taikka sopimattomalla käytöksellä häiritsee, on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka laki ja asetukset kustakin rikoksesta ja rikkomuksesta erikseen säätävät.” Vieläkö laki määrää kovemman rangaistuksen, jos rikos tapahtuu jouluna?

Eno vastaa: Meidän perällä joulurauhan rikkomisesta on tullut vuosikymmenien mittaan traditio. Milloin räjähti isäukon joulupontikka navetanylisillä, milloin Posti-Artun jälkikasvu huudatti pitkätukkamusiikkia aattoyönä, milloin paloi Makkos-Oskarin sauna. Aina on kuitenkin kovemmitta rangaistuksitta selvitty. Kerran kuitenkin piti Serihvi-Suhonen pysäyttää kylätiellä siksi aikaa, että saatiin maamiesseuran tapanintansseista ”tullivapaat” pois myynnistä.

Joulurauha on kyllä merkinnyt ihan todellista juridista seikkaa vielä joulurauhan julistuksen laatimisen aikoihin. Ennen vuoden 1889 rikoslakia rikoskaaressa määrättiin ankarampia rangaistuksia, jos laki rikkoi erityistä rauhaa. Laki tunsi joulurauhan lisäksi kaikkiaan 30 muutakin rauhaa, esimerkiksi käräjä-, kirkko- ja naisrauhan.

Joulurauha alkoi jouluaatosta ja kesti 20 päivää, Nuutin päivään saakka. Joulurauhalle oli tilausta, sillä juhlinta saattoi menneinäkin vuosisatoina lähteä rukkasesta. Siitä ei ole tutkimustietoa, auttoivatko kovennetut rangaistukset tähän ongelmaan.

Monissa kaupungeissa joulurauha julistettiin siten, että soveltuva virkamies luki julistuksen esimerkiksi kaupungintalon portailta. Tapa hiipui monin paikoin 1800-luvulla, mutta sittemmin sitä on palautettu ohjelmaan. Turun lisäksi joulurauha julistetaan ainakin Naantalissa, Porissa, Porvoossa, Raumalla, Torniossa ja Uudessakaupungissa. Tekstit vaihtelevat, eikä kaikkialla puhuta rangaistuksista mitään.

Ei sinänsä olekaan syytä puhua, sillä joulurauha ei enää kuulu voimassaolevaan lainsäädäntöön.

Ensi vuonna on eduskuntavaalit. Joulurauhan palauttaminen voisi olla rohkealle ehdokkaalle hyvä missio. Rangaistukset sen rikkomisesta voisivat tosin olla hiukan kekseliäämpiä kuin ”vetäköön 40 taaleria sakkoa”. Miten olisi ”saakoon vain pehmeitä paketteja seuraavat viisi vuotta”?





Viite